keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Maratoni ülés: Gyutai Csaba az új törvényekről (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Maratoni ülés: Gyutai Csaba az új törvényekről (Videó)

2011 július 13 - szerda
Huszonegy törvényt alkotott a szünet előtti utolsó ülésén az Országgyűlés. Vannak ezek között olyanok – mint a módosított közbeszerzési törvény, illetve a közfoglalkoztatás -, melyek Zalaegerszeg szempontjából is jelentősek. A maratoni ülés hangulatáról, és a megalkotott törvények jelentőségéről Gyutai Csabát kérdeztük, ezúttal, mint országgyűlési képviselőt.

Parázs vitákból sem volt hiány az Országgyűlés nyári ülésszakának utolsó ülésén. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője egyenesen riasztónak nevezte azokat a hangokat, melyek a radikális párt részéről érkeztek, nem kímélve a kisebbségeket.

A negatívumoknál azonban sokkal fontosabbak azok a törvények, melyeket elfogadott hétfőn a Tisztelt Ház. A már jól ismert chipsadó mellett megszavazták a honatyák az új honvédelmi törvényt, változtattak a földügyi törvényeken, de módosították egyebek mellett a közbeszerzési törvényt is, ami Zalaegerszeg szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Ez utóbbi előkészítésében és véleményezésében Gyutai Csaba is részt vett.

– A korábbi közbeszerzési szabályok változnak mégpedig oly módon, hogy az a cég, amelyik az önkormányzattól szerzi árbevételének 70-80 százalékát, az adott tevékenységben nem lesz köteles közbeszerzésre a jövőben. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Például az utcatakarítást és a parkfenntartást nem kell közbeszereztetnünk a jövőben, hiszen a Városgazdálkodási Kft. a város cége, megrendeléseinek jelentős része az önkormányzattól származik – magyarázza az országgyűlési képviselő. – Meglehetősen nonszensz helyzet volt eddig, hogy fenntart egy céget a város a fent említett feladatok elvégzésére, ugyanakkor minden alkalommal közbeszerzést kell kiírnia egy-egy adott munkavégzésre. Könnyen előfordulhatott volna, hogy egy kívülálló cég nyeri el a munkát, veszélybe sodorva ezáltal zalaegerszegi munkahelyeket.

Üdvözli Gyutai Csaba az egyházi törvény megalkotását, valamint a közfoglalkoztatás átalakítását is. Ez utóbbi értelmében a jövőben mindössze 90 napig jár majd az álláskeresési járadék, viszont hosszabb ideig vehetnek részt a munkanélküliek közmunkaprogramokban.

– frau -/E.K.

Tartalom megosztása: