keresés a weboldalon

Kibővült az adósságkezelési csoport

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kibővült az adósságkezelési csoport

2011 június 17 - péntek
2011. május 11-én ZMJV Közgyűlése elfogadta a LÉSZ Kft. által készített Bérlők fizetési képességeihez és hajlandóságához igazodó, differenciált hátralékkezelési rendszert.

Ennek megfelelően a Kft. – hatékonyságuk növelése és a kilakoltatások elkerülése érdekében – kibővítette a már működő adósságkezelési csoportját. A szűkös anyagi helyzet miatt a rendelkezésre álló humán erőforrásokat alkalmazzák: összesen 7 dolgozó segítségét veszik igénybe a következő hónapokban, akik napi munkájuk mellett végzik adósságkezelési tevékenységüket. Első körben kb. 100 olyan bérlőt keresnek majd meg, akiket már felszólítottak, vagy eljárás indult velük szemben a tarozás behajtására.

A munkatársak, előzetes egyeztetés után, a helyszínen adatgyűjtést és lakossági tájékoztatást végeznek. Felmérik a tartozó szociális helyzetét (gyermekek száma, fizetőképes családtagok száma), fizetési képességét, hajlandóságát, munkaképességét, munkanélküliség esetén a fizetési elképzeléseit, terveit. Tájékoztatást nyújtanak az elmaradás összegéről, üteméről, a lehetséges adósságkezelési szolgáltatásokról, részletfizetésről, a Családsegítő Szolgálat nyújtotta lehetőségekről.

Az önkormányzati lakásokban élők több, mint fele (54%-a) tartozik a LÉSZ Kft-nek, összesen 170 millió forinttal. A kilakoltatási moratóriumok meghosszabbítása csak súlyosbítja a helyzetet, ugyanis a bérlők nagy része úgy értelmezte (amely esetükben 2009 novemberétől 2011. április közepéig tartott), hogy ha nincs kiköltöztetés, akkor fizetni sem kell. A moratórium idején 8-8,5 millió forinttal növelték tartozásaikat a hátralékosok, ezzel súlyosbítva saját maguk és az üzemeltető helyzetét is. Április 15-től Zalaegerszegen 18 hátralékos kiköltöztetése – összesen 18 millió Ft tartozással – vált végrehajthatóvá, ebből 9-en már elköltöztek.

Sajnos a lakásokat a bérlők sok esetben lakhatatlan állapotban hagyják maguk után, újabb több milliós kárt okozva az önkormányzatnak. Jelentős a régi tartozások aránya is: több, mint 50 millió Ft-ot tesz ki a már elköltözött bérlők tartozása, melyek nehezen behajthatók, végrehajtástól függ a megtérülésük.

Emellett fontos egy új szemlélet meghonosítása. Sajnos sokan úgy gondolják: létfeltételeiket az adófizetők pénzéből kell biztosítani. A bérlakás nem ajándék, hanem egy ugyanolyan szolgáltatás, mint a többi, amiért fizetni kell.

Tartalom megosztása: