keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Vége a szűkös esztendőknek az oktatásban (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Vége a szűkös esztendőknek az oktatásban (Videó)

2011 március 10 - csütörtök
A zalaegerszegi középiskolákat is elérte a 2003-as demográfiai hullám. Zalaszentgróton a középiskola bezárását fontolgatják, míg a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolába idén 300-zal kevesebb diák jár a tavalyinál. A normatíva ennek megfelelően kevesebb a 2010-ben szétosztottnál.

Balaicz Zoltán, alpolgármester azt mondja, a megszorításoknak idén azonban véget vetettek. A 39 önkormányzati fenntartású óvoda, általános és középiskola valamint kollégium fenntartására 2011-ben 5,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Ennek csaknem 60 százaléka központi finanszírozás. A fennmaradó összeget, 2,3 milliárd forintot az önkormányzat, jórészt az iparűzési adóból befolyt pénzből fizeti. Idén először nem csökkent drasztikus mértékben a zalaegerszegi oktatási intézmények állami támogatása.

Az alpolgármester hangsúlyozta: folytatódik az intézmények felújítása. A legnagyobbak között szerepel a Kis utcai óvoda, ahol közel 80 millió forintból bővítenek, és ide költöztetik az Ady úti ovisokat is. Nem sokkal kevesebb pénzből, 71 millió forintból szépül meg a Csillagközi óvoda. Lesznek munkák a Béke Ligeti iskolában, itt a tetőszerkezetet állítják helyre, és elvégzik az akadálymentesítést. A munkákra 50 millió forintot költenek. Régóta várat magára a Zrínyi Gimnázium külső épületeinek rendbetétele, a legsürgetőbb feladat a tető beázásának megszüntetése. A Kosztolányi óvodában a vizesblokkokat cserélik ki. A sor itt még nem fejeződött be, hiszen mindenhol lesznek kisebb-nagyobb munkák. Közoktatási intézményeinek karbantartására valamint néhány beruházásra több száz millió forintot költ a város.

-hozsu-/Cs.M.

Tartalom megosztása: