keresés a weboldalon

Ünnepélyes alapkőletétel- Június végére készül el a sürgősségi centrum

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ünnepélyes alapkőletétel- Június végére készül el a sürgősségi centrum

2011 február 20 - vasárnap
Újabb állomásához érkezett a Zala Megyei Kórház sürgősségi centrumának építése. Ünnepélyes keretek között letették a beruházás alapkövét. A több mint 700 millió forintos fejlesztés az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az egybegyűlteket elsőként Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az alapkőletételnél. Emlékeztetett arra, hogy hosszas előkészítés, többszöri pályázat után jutottak el a várva várt beruházásig. De megérte várni, hiszen a jelenleginél magasabb színvonalú szolgáltatást lesz képes kínálni a megyei kórház azáltal, hogy a jelenlegi 17 helyett egy helyszínen történik majd a betegfelvétel.

– Ez irányba megy a világ, nem kérdés, hogy nekünk is meg kell építenünk saját sürgősségi centrumunkat! Ami pedig külön öröm, hogy a sürgősségi centrum létrehozása csak egy része a megyei kórház fejlesztésének – tette hozzá Manninger Jenő. – Ezt követően indulhat a strukturális pályázat, ahol a szívsebészet, a diagnosztika, és a kardiológia fejlődik majd tovább.  

A megyei önkormányzat 72 millió forintos önrésszel járul hozzá a sürgősségi centrum megépítéséhez, de Zalaegerszeg városa is támogatja a megvalósítást. Első lépcsőben 10 millió forinttal, de mint Gyutai Csaba polgármester fogalmazott, anyagi lehetőségeik függvényében további forrásokra is számíthat az önkormányzattól a kórház.

– Nem az a fontos, hogy ki a fenntartó, sokkal inkább az, hogy Zalaegerszegen van a kórház. A mi egészségünk védelmét és ápolását szolgálja az itt folyó gyógyító tevékenység. Nem is kérdés, hogy hozzájárul a kórház fejlesztéséhez a város – hangsúlyozta a polgármester. – Egyébként is a kórház az egyik legnagyobb foglalkoztató Zalaegerszegen, ilyen szempontból is fontos minden irányú fejlesztése.

Dr. Csidei Irén főigazgató ugyancsak a beruházás előnyeit hangsúlyozta az alapkőletétel alkalmával.

– A leglényegesebb változás az lesz, hogy jóval rövidebb idő alatt jutnak ellátáshoz a sürgősséggel érkező betegek, mint jelenleg. A sürgősségi centrum egykapus rendszert feltételez, vagyis, amint beindul az osztály, onnantól fogva napközben és éjjel is csak ide érkezhet sürgősségi ellátásra a beteg. Itt fog kiderülni az, hogy kinek, milyen kezelésre, szakvizsgálatra van szüksége, és természetesen az is, hogy mennyire sürgős az ő ellátása – magyarázta a főigazgató.

A kivitelezés menetéről Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta az egybegyűlteket. Elmondta: a munkaterület átvétele (január 3-a) óta a főépület földszinti részén elvégezték a szakemberek az átépítést. Ezzel párhuzamosan a bővítési rész munkaterülete alatt befejeződtek a közműkiváltási munkák, és hamarosan megkezdi a kivitelező az új épület alapozási munkáit. Elhangzott az is: a beruházás befejezésének határideje június 30-a. A kivitelező és a kórház vezetése is kéri a betegek, valamint a munkatársak türelmét.

F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: