keresés a weboldalon

Tárgyi kultúránk továbbörökítői Gébárton

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tárgyi kultúránk továbbörökítői Gébárton

2011 február 02 - szerda
Népijátszóház – vezetők kiállítását tekintheti meg a nagyérdemű a gébárti Kézművesek Házában február 27-ig. A megnyitót egybekötötték a nyitott műhelygalériák napjával, ahol a gyerekek agyagozással, nemezeléssel és vesszőfonással is foglalkozhattak.

Fél évvel ezelőtt kezdődött a népijátszóház-vezetők képzése. Munkáikból a tanfolyam végére annyi alkotás halmozódott fel, hogy érdemessé vált az anyag egy kiállítás megrendezésére. A képzés során – az elméleti tananyag elsajátítása mellett – a résztvevők természetes anyagokból hagyományos és a népi ünnepekhez kötődő tárgyakat, játékokat készítettek. A tanfolyamon 19 pedagógus, óvodapedagógus vett részt. A hétvégi foglalkozáson már ők koordinálták a gyerekek munkáját.

A pedagógusok nem véletlenül célcsoportjai a képzésnek: ők azok, akik a legtöbb gyereknek át tudják adni a tanultakat, így kiemelkedő szerepük van a népi hagyományok őrzésében – mondta Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti egyesület elnöke. Hozzátette: egyik legfőbb célkitűzésük, hogy oktatás formájában adják tovább mindazt, amit a gazdag magyar tárgyi kultúra jelent.

A nemezből, bőrből, agyagból készült alkotásokat a jövőben több magyar és szlovén településen is megtekinthetik az érdeklődők.

DZsu

Tartalom megosztása: