keresés a weboldalon

1956: boldogság a félelem helyett

Zalaegerszeg címer
Hírek

1956: boldogság a félelem helyett

2010 október 24 - vasárnap
„A magyar történelem mindig bővelkedett forradalmakban és szabadságharcokban” – fogalmazott dr. Szabó Csaba a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese október 23-i beszédében. Az Ady utcai 56-os emlékműnél megrendezett városi ünnepségen a Hevesi Sándor Színház művészeinek és stúdiósainak műsora után a zalaegerszegi születésű történész felelevenítette a magyar nemzet sorsfordító eseményeit.

Mint mondta: a 16. századtól kezdve százévente megvívtuk a magunk szabadságharcait. Van, amelyik nemzeti ünnep lett, ám van olyan is – például a Bocskai szabadságharc – amelyik a nagyközönség számára a feledés homályába merült. Általánosságban elmondható, hogy keveset tudunk a harcokban elesettekről, s az egyedül marad családtagokról.

1956-ban sok polgári gondolkodású ember úgy érezte, az nem lehet, hogy Nyugat-Európa elhagyott minket, s „odadobott” a szovjeteknek. Úgy gondolták, hogy jön majd a 3. világháború, ami rendbe teszi a dolgokat, és újraírja Európa határait. A világháború benne volt a levegőben, de mégsem tört ki. Aztán jött 1956 és a pesti, majd a vidéki események. A tüntetők egyre felszabadultabban kiabálták a jelszavakat, és a félelmüket felváltotta a boldogság.

Azok féltek, akik a másik oldalon álltak; és ők lőttek is. Ártatlan, fegyvertelen emberekre. Zalaegerszegen is a félelem miatt lőttek az akkori Ady utcai pártszékház erkélyéről a demonstrálókra. A fegyverek a félelem miatt dördültek el; mert a hatalom félt.
A történész szerint azonban a forradalom és a szabadságharc mégsem volt hiábavaló, hiszen az ilyen események mindig magukban rejtik az újjáépítés és újrakezdés lehetőségét. Nemzeti összefogással lehet építkezni, fel lehet támadni! Ez 1956 üzenete.

A megemlékezés végén az 56-os Hagyományőrző Egyesület és a POFOSZ zalaegerszegi szervezetének képviselői után, az önkormányzat nevében Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán és Doszpoth Attila alpolgármesterek, majd dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját. Az emlékműnél középiskolások gyújtottak mécseseket.
A városi ünnepség a Keresztury ÁMK- Hangversenyteremben folytatódott a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenyével.

Zala-Lap

Tartalom megosztása: