keresés a weboldalon

Pixeles lesz a Madách utca

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pixeles lesz a Madách utca

2010 június 16 - szerda
Egy évvel ezelőtt állt elő Bálizs Andrej építész-tervező azzal az ötlettel, hogy a Madách út 22. számú épület házfala legyen pixeles (vagyis pixel-mintás). A házon külső hőszigetelési munkák kezdődtek akkoriban, s a fiatal tervező úgy gondolta, hogy ha már úgyis átfestik az épületet (ahol ő maga is él), akkor itt a lehetőség, hogy valami ötletet, játékosságot csempésszenek a kopott tízemeletes falaira. Mindehhez persze támogatókat is kellett találnia. A város építéshatósági osztálya, tervtanácsa, és a lakóközösség is mérlegelte a javaslatot. Ma már a város több magaslati pontjáról is jól látszik, hogy a terv sikerrel járt: a házfalat pixelek, vagy ahogy sokan mondják terepminták díszítik.

A lakók többsége elégedett a felújítással, bár a költségek a miskolci paneltűz miatt kicsit magasabbak lettek a tervezettnél. Az efféle házak hőszigetelésére ugyanis új szabályrendszert dolgozott ki a szakhatóság. Az összes nem erkélyhez kötött ablak 10 centiméter vastag, tűzbiztos, hőszigetelő üveggyapot szigetelést kapott.

Kulcsár Jánosné, a társasház közös képviselője és „tősgyökeres” lakója érdeklődésünkre elmondta: örült az ötletnek, mert szereti az új kezdeményezéseket, s még a megemelkedett költségek ellenére is megérte változtatni. A kivitelezők pedig remek munkát végeztek. „Ha kinézünk az ablakon, azt látjuk, hogy minden monoton; egyhangúak a házak színei, különösen igaz ez az előző rendszerben épült panelekre.

Zalaegerszeg nagyon szép város, de nem árt egy kis színt vinni még a környezetbe. Ha úgy tetszik, ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk másoknak is lendületet, ötletet adni.”

Persze a lakókat először megosztotta a pixel-minta, hiszen sokan féltek az újtól és a változásoktól, azonban a ház közgyűlése végül megszavazta a javaslatot.

Az építéshatósági osztály pedig úgy döntött, hogy az utcában lévő többi tízemeletes falait is célszerű ezzel a pixel-mintával díszíteni a hőszigetelési munkák elvégzését követően.

Az akciót elindító panelház amúgy 1980-ban épült, Baránka József tervei alapján, az akkori Állami Építőipari Vállalat társasházaként. Nem meglepő, hogy elsősorban építőipari dolgozók költöztek a lakásokba.

Kulcsár Jánosné úgy emlékszik, hogy kezdetben még út is alig volt a ház körül, így mai szemmel nézve némi kerülővel – a Skála áruház melletti lépcsőn felsétálva – lehetett gyalogoson megközelíteni az épületet. A környék azóta sokat fejlődött és a házmester, valamint a közös képviselő munkájának köszönhetően szépült is: gondozott zöldfelület, virágok, tiszta lépcsőház fogadja a lakókat, és az arra járókat.

2005-ben már sikeresen pályáztak nyílászáró-cserére, majd megújult a lift, új járólapok díszítik a folyosókat, és új vízórákat is szereltek.

A pénzt persze nem könnyű előteremteni ennyi munkához, azonban a közös képviselő büszke arra, hogy a háznak nincs hiteltartozása.

 „Gyűjtöttünk, takarékoskodtunk, a tetőn pedig három cég is vásárolt antenna-bérletet, így ennek bevételeit is tudjuk felújítási munkára fordítani.”

Kulcsár Jánosné reméli, hogy a pixeles-ház a nyitánya lehet egy felújítási folyamatnak, s a jövőben a város más részein is lesznek hasonló kreatív kezdeményezések a régi panelek, és más társasházak átszínezését (vagy inkább kiszínezését) illetően.

Zala-Lap, – pP –
Fotó: Z. A.

Tartalom megosztása: