keresés a weboldalon

Újabb támogatási szerződés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb támogatási szerződés

2010 május 26 - szerda
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében aláírásra került Zalaegerszeg egyik talán legforgalmasabb csomópontjának, a Göcseji út – Mártírok útja – Köztársaság úti kereszteződés átépítéséről szóló támogatási szerződés. A 285 milliós forintos fejlesztés célja – amely 171 millió forint támogatást foglal magában – a jelenleg korlátozott kanyarodási lehetőség bővítése, megfelelő kapacitású felálló sávok kiépítése, két buszmegálló átépítése, valamint kerékpárút- és járdaépítések, zöldsáv-rendezések. A projekt keretében elvégzik a szükséges közműkiváltásokat, átépítik a jelenleg is meglévő közlekedési-lámpa rendszert.

„Sokszor előkerült már ennek a csomópontnak a kérdése – mondta Tombi Lajos alpolgármester -, hiszen addig nem lehet a belváros közlekedésén változtatni, amíg bizonyos térszerkezeti problémák megoldatlanok. A több mint 15 ezres városrész, a Kertváros lakossága egyelőre csak ezen a csomóponton át tudja megközelíteni a várost, így a beruházás szükségességéhez nem fér kétség.”

A fejlesztés eredményeként jelentősen javul a belváros, illetve a déli városrészek közötti közúti kapcsolat minősége, növekszik, és teljessé válik a kapacitása, csökken a belváros forgalom általi terhelése – vélik a szakemberek. A kiszélesített utak biztonságosabb jobbra kanyarodást tesznek lehetővé a Göcsej utcára mind a Mártírok, mind a Köztársaság irányából közlekedőknek, s ki lehet majd hajtani a Mártírok útjáról balra, nagy ívben is a Göcsej utcára.

A belterületi utak fejlesztése címen mintegy 14 pályázat érkezett regionális szinten – ezt már Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója tette hozzá -, ebből csupán öt pályázó – köztük Zalaegerszeg – maradt talpon, akik végül hozzájutottak a kért forráshoz.

Az utóbbi időszak pályázati tapasztalatai egyértelművé tették: sem ötletekben, sem előkészített projektben nincs híján a város.

Az előkészítést követően várhatóan tavasszal vehetik kezdetét a csomópont átépítési munkálatai.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: