keresés a weboldalon

A legbátrabb város

Zalaegerszeg címer
Hírek

A legbátrabb város

2009 október 20 - kedd
Egy történet azokról, akik magyarok akartak maradni. Élve és holtan. A dokumentum-játékfilm egy kiemelkedő, ám a jelentőségéhez képest széles körben még kevéssé ismert eseményről szól: 1919. január 29-én a helybéli polgárok és a környéken állomásozó katonák egysége kiverte Balassagyarmatról a várost két hét óta megszállva tartó cseh csapatokat.

A honmentő akció jó néhány halálos áldozatot is követelt, és sokan megsebesültek az összecsapásokban. Az akkor alakulóban lévő csehszlovák állam antant parancsnokság alatt álló hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat (az Ipoly folyót), s foglalta el Nógrád megye székhelyét, hogy majdani határait még délebbre tolja, és ezzel kész helyzet elé állítsa a nagyhatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon.

A példaértékű városi összefogás azonban ezt megakadályozta. A játékfilmes jelenetek mellett interjút láthatnak magyar, cseh, francia történészekkel, levéltárosokkal, és a nézők bepillanthatnak korabeli dokumentumokba is.

A magyar Országgyűlés 2005-ben törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és vezetőinek az 1919-es támadás idején tanúsított bátor magatartásáért, és a Legbátrabb Város, a Civitas Fortissima címet adományozta a városnak.

(A film forgatókönyvírója és rendezője: Matúz Gábor, Kultúrfilm Produkció/2009.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: