keresés a weboldalon

Lengyel-magyar barátság

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lengyel-magyar barátság

2009 szeptember 25 - péntek
A magyar és lengyel nép közötti, olykor sajátságos, de mindvégig baráti kapcsolatról, és kiemelten a 70 évvel ezelőtt kitört második világháborúban a lengyel menekülteknek nyújtott magyar segítségről emlékeztek meg a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A Keresztury Irodalmi Körrel közös rendezvény, a „Lengyel Szeptember” országos programsorozat része, melyet a nagykövet, Joanna Stempinska kezdeményezett, aki az ünnepségen szintén jelen volt. Mint elhangzott, az internáltak befogadásában Zala megye az élen járt.

Az emlékezőket elsőként Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd az emlékezés gyertyáit a nagykövetet és dr. Gyimesi Endre polgármestert gyújtotta meg. Mindketten köszöntötték a telt házas hallgatósághoz, akik között, több lengyel származású is helyet foglalt, nem kis meghatottsággal.

A polgármester büszkén mutatta azt az oklevelet, melyet a lengyel menekülteknek nyújtott segítségért, a magyar nemzet nevében ő vehetett át márciusban a Lengyel Köztársaság elnökétől, a testvérváros Krosnóban tartott államfői találkozón.

A nagykövet pedig elmondta, a lengyel nép a mai napig nem felejti, és hálával gondol a magyarokra, a bajban nyújtott segítségért. A rendezvényen Kovács István történész, egykori lengyel konzul beszélt a két nép sajátságos kapcsolatáról a XX. század tükrében.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: