keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Megújul a belváros

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújul a belváros

2009 szeptember 11 - péntek
Zalaegerszeg önkormányzatát hivatalosan is értesítették, hogy a belváros rehabilitációs program első ütemére véglegesen elnyerték a közel 900 millió forintot, így indulhat a támogatási szerződés elkészítése, amelyre 60 nap áll rendelkezésre.

A részletekről az érintett helyszínen, a Piac téren, sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Gyimesi Endre polgármester, Sziráki István, a Városrehabilitációs Kft., ügyvezetője és Bertók Sándor főépítész.

Mint elhangzott, a teljes költség mintegy 1,5 milliárd forint, ebből a városi és a vállalkozói önerő 300-300 milliót tesz ki. A következő két hónapban kerül sor a pályáztatásokra, a kivitelezés megkezdése jövő év márciusára várható. A polgármester utalt arra, hogy a program indítása több hónapot csúszott, így a fejlesztés 2011-re fejeződhet be.

A tervező munka már 2005-ben elkezdődött és 2006-ra fogalmazódtak meg a város 2007-2013 közötti stratégiai fejlesztési céljai, köztük a Piac tér rehabilitációja, a közlekedési hálózati fejlesztések fő irányai. Elhangzott, a legfontosabb stratégiai cél a történelmi belváros újjáépítése, teljes funkcionális és építészeti megújítása volt.

Dr. Gyimesi Endre megjegyezte, régóta dédelgetett álma volt ez a városnak és a maga eszközeivel el is indította a folyamatot. Utalt a Sütő utcai tömb-rehabilitációra. Ugyanakkor a történelmi belváros újjászületése nem képzelhető el a Kazinczy tér jelenlegi funkciójának újragondolása nélkül.

Történelmi jelentőségű volt az a tény, hogy a vasúti nyomvonal áthelyezése révén helyet kapott a város a közúti közlekedés számára, vagyis lehetővé vált a Kazinczy tér forgalmát részben kiváltó közlekedési folyosó kialakítására. Egyébként a legköltségesebb eleme a programnak a kétszer egysávos közút kialakítása a régi vasúti nyomvonalon.

(Belső tehermentesítő út első üteme érinti az Október 6. tér és Vágóhíd utcákat. Az első ütemben sor kerül a Csipke Üzletház kialakítására, egy 74 férőhelyes mélyparkoló építésére a Piac tér alatt, valamint felújításra kerül a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utcák közti szakasz.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: