keresés a weboldalon

Házfalon Mátyás alakja

Zalaegerszeg címer
Hírek

Házfalon Mátyás alakja

2009 szeptember 10 - csütörtök
A tizenharmadik utcatáblát avatta fel az elmúlt héten a Millecentenáriumi Közalapítvány. A program már több éves múltra tekint vissza, melynek célja hogy a város lehető legtöbb pontján művészi kivitelezésű dombormű tábla emlékezzen meg az adott utca névadójáról.

Ezúttal a Mátyás király utca 2. számú ház falára került fel tábla, mely a neves uralkodónak állít emléket. Farkas Ferenc szobrászművész alkotását dr. Gyimesi Endre polgármester vette át jelképesen a Millecentenáriumi Közalapítvány elnökétől, Kiss Gábortól.

A polgármester a Mátyás király utcával kapcsolatban elmondta, hogy az a város egyik régi pontja, bár sokáig még „peremvidéknek” számított, hiszen ez az út már a Jánka hegyre vitt fel. Az utca 1927 óta viseli Mátyás nevét. A közalapítvány a 2008-as Reneszánsz év alkalmából döntött úgy még tavaly, hogy ebben a formában is megemlékezik a legendás királyról.

Kiss Gábor megköszönte a ház tulajdonosainak – a Büki családnak – hogy engedélyezték a tábla kihelyezését. Ez ugyanis komoly felelősséggel jár: az alkotást őrizni, óvni kell. A kezdeményezők remélik, hogy az utcatábla elnyeri az itt élők tetszését, s hogy az erre járók is megcsodálják majd az uralkodó alakját megörökítő mesterművet.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: