keresés a weboldalon

Arányérzék és mértéktartás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Arányérzék és mértéktartás

2009 szeptember 08 - kedd
Keresztury Dezső költő, tudós, néhai miniszter születésének 105. évfordulójára emlékeztek a róla elnevezett téren, ahol mellszobra is áll. A Zrínyi Miklós Gimnázium diákjainak műsora után az önkormányzat nevében Gyutai Csaba alpolgármester méltatta a város szülöttét. Mint mondta Keresztury 1996-os halála óta minden évben tisztelegnek emléke előtt.

„Szabadon szolgál a szellem” – ez határozta meg a tudós egész életművét, s ez volt a jelmondata az általa igazgatott, méltán híres Eötvös kollégiumnak is. Az utolsó polihisztorként is emlegetett költő e mottót élete minden fontos állomására „magával vitte”.

Berlinben, ahol nemcsak német lapoknak publikált, hanem hírét vitte a magyar irodalomnak is. Később, mikor haza települt – s kollégiumigazgatóként, miniszterként, könyvtárosként tevékenykedett – is vitte tovább ezt a szabad szellemiséget, pedig a politikai légkör egyre inkább nem a szabadságnak kedvezett.

Keresztury Dezső azonban nem tévedt el a politika útvesztőjében, hiszen mindvégig megmaradt szakpolitikusnak, akit kizárólag a kultúra és az oktatás minőségi fejlesztése érdekelt. A legzordabb időkben, pedig a Széchenyi könyvtárban lelet otthonra. Bebizonyította, hogy a könyvtár nemcsak szolgáltató, hanem tudományos intézmény is.

Kutató- és szervezőmunkája eredményeképpen Babits Mihály, Batsányi János és Arany János visszakerült az irodalmi kánonba. Rengeteg irodalmi kiállítást szervezett, valamint kezdeményezésére emlékszobák, emlékházak létesültek a legjelesebb magyar írók, költők tiszteletére.

Zalaegerszegen már hosszú évek óta működik a róla elnevezett irodalmi kör Nyakasné Thúry Klára vezetésével, önkormányzati támogatással pedig éppen most újul meg jánkahegyi háza. Keresztury Dezső arányérzéket, realizmust, mértéktartást hagyott nekünk örökül a szabad szellemiségen túl, s emlékét úgy őrizzük leginkább ebben a megszédült világban, ha betartjuk ezeket a normákat – fogalmazott az alpolgármester.

A költő szobránál az önkormányzat nevében dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester helyeztek el koszorút. A szobor előtt tisztelgett továbbá a Keresztury ÁMK, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Zrínyi Miklós Gimnázium vezetése, valamint a Keresztury Irodalmi Kör tagjai és a Keresztury Könyvesbolt munkatársai.

(Zala-Lap, – pet –
Fotó: Z. A.)

Tartalom megosztása: