keresés a weboldalon

Régi idők sportja

Zalaegerszeg címer
Hírek

Régi idők sportja

2009 szeptember 08 - kedd
Testedzés és életöröm címmel nyílik tárlat szeptember 18-án a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A gyűjtemény gerincét zalaegerszegi, keszthelyi és nagykanizsai anyagok adják.

„A tárgyak, relikviák gyűjtése gyakorlatilag lezárult, már csak néhány beérkező dokumentumra várunk, s megkezdtük a kiállítótér berendezését is” – válaszolt kérdésünkre Megyeri Anna muzeológus, a tárlat rendezője. „A lényeg tulajdonképpen a három város sportegyesületeinek életében rejlik: igyekszünk visszatekinteni a polgári idők egyesületeire éppúgy, mint az oktatási intézményekben zajló testnevelő munkára, s versenyekre.”

A tárlat rendezője azt szeretné, ha a tárgyak, dokumentumok, fotók mesélnék el a zalai sport történetét. Annál is inkább, mert a muzeológia idáig nem fordított elég figyelmet a téma kutatására. A múzeumokban főleg érméket lehet fellelni, de gyakran azt már nem tudni, hogy ki is nyerte őket. Így azok csak szépségükkel és történetiségükkel tudnak hatni.

A tárlat anyagát ezért több közgyűjtemény – Balatoni Múzeum, Thúry György Múzeum, Helikon Kastélymúzeum, Deák Ferenc Megyei Könyvtár, Zala Megyei Levéltár – és iskola bocsátotta a múzeum rendelkezésére.

Ezenkívül lakossági felhívásra is érkeztek be szép számmal dokumentumok, s körülbelül harminc emberrel – köztük sportolókkal, tornatanárokkal – folyt beszélgetés is. Sport és versenyszellem, sport és tárgykultúra, sport és politika: a kiállítás több szempontból is elemezhető, s értelmezhető lesz.

A kupák, érmek, egyéb versenydíjak bemutatják a 20. század ízlésváltozásait. Megjelenik viszont a politika is, hiszen az mindig áthatotta a sportot. Szép darabok láthatók majd a leventék életéből, de az ’50-es éveket követő honvédelmi sport emlékei is terítékre (vitrinekbe) kerülnek.

Megyeri Anna elárulta azt is, hogy a kiállítás kitér egy kicsit az olimpiák történetére is. Az 1928-as amsterdami olimpia szellemi vetélkedőjének győztese a zalai születésű sporttörténész, Mező Ferenc volt, akinek anyaga a magyar sportmúzeum jóvoltából szintén kiállításra kerül.

A három említett zalai városon kívül pedig a leventemozgalom falusi futballtörténetébe is betekinthetünk. A Testedzés és életöröm a 20. század eseményeiről szól, (bár lesz egy-két dokumentum a 19. század végéről is) s egészen napjainkig nyomon követi a sportéletet.

„Csak jelenségeket, tendenciákat tudunk megmutatni, hiszen a század összes sportolóját, egyesületi tagját, edzőjét lehetetlen felvonultatni. Bízom benne, hogy az óriási fotóanyag, valamint az érdekes – és egyedi kupák, serlegek, kitűzök, sportszerek és egyéb ritkaságok felkeltik az érdeklődést.

A kiállítótérbe tervezünk egy információs sarkot is, ahol régi és új kiadványokból lehet majd szemezgetni. A fotók egy részét pedig képernyőről is meg lehet majd tekinteni, hiszen arra törekszünk, hogy interaktív elemekkel, színes installációkkal még izgalmasabbá tegyük a tárlatot”.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: