keresés a weboldalon

Népszerű a pékszakma

Zalaegerszeg címer
Hírek

Népszerű a pékszakma

2009 szeptember 04 - péntek
Egyre népszerűbb a pék-cukrász szakma, az idén rekord létszámú, 36 fős osztályt indíthattak a Páterdombi Szakképző Iskolában. Az okok között talán ott van az is, hogy ez egy kézzel fogható, látványos és finom eredményt produkáló munkára tanít. Az elméleti képzésektől hemzsegő világban ez egyre nagyobb értékké válhat.

– A diákok a tizedik évfolyam után részesülnek szakképzésben, 60-40 százalék arányban a gyakorlat javára – mondta Boczkóné Scheier Mária szakoktató. – 2002 óta dolgozom az iskolában. Akkor még 16 fős pék osztályok voltak, más szakmákkal összevontan.

Aztán ez a szám fokozatosan emelkedett, és már három éve teljes osztályt lehetett indítani. Népszerű szakma, mert látja a gyerek, hogy beméri a lisztet meg a többi alapanyagot és kisül egy gyönyörű kenyér. Tiszta a munkahely, megkóstolhatja, amit készített. Féléves képzés után már otthon is egyre több mindent tudnak megsütni.

– Különbözik-e a tanműhelyes pékárú a többitől?
– A termékeket a régi hagyományos módon készítjük, semmiféle adalékanyagot, térfogatnövelőt nem teszünk bele és kézzel formázzuk őket.

– Milyen felszereltségű a konyha?
– Bármely pékséggel vetekszik. Az elmúlt évek során folyamatos volt a fejlesztés. A pék gyakorlatot itt töltik a gyerekek, a cukrászt pedig az oktatási kabinetben.

– Mi hír a tavaly végzettekről?
– Többségük sikeres vizsgát tett, a gyakorlati vizsgával soha nincs gond. A technikusaink pedig olyan elméleti képzést is kapnak, amivel művezető szinten tudnak dolgozni. Az válság hatása érezhető, nem mindenki tudott a szakmában elhelyezkedni, de ez talán csak átmeneti állapot.

A szakképző iskolákban az idei évtől lehetőség nyílik arra, hogy a 9 – 10. évfolyamokon a kötelező óraszám felét szakmai előkészítő, szakmai orientáltságú, illetve gyakorlati képzésre fordítsák. Ez gyógyírt jelenthetne azon tanulók számára, aki nem éppen az elméleti képzésben a legjobbak, de kiváló szakemberekké válhatnak.

Kónyáné Tömpe Lívia, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatója erre reagálva elmondta, bár valóban a 9 -10. évfolyamon, amikor szakképzés nem folyik, a legmagasabb a bukások száma, a visszaállás jelentős szervezési feladatokat, tanmenet módosítást jelentene, amihez alapos előkészítésre lenne szükség.

Az idén egyelőre marad a 2+2, illetve a 2+3 éves szakmai oktatás. Az intézményben az idén közel 1200 tanuló kezdi meg a tanévet, köztük azok is, akik augusztus végén sikeres pótvizsgát tettek. Ezzel kapcsolatban is volt rendeletmódosítás a közelmúltban.

Azaz bármennyi tárgyból bukott a tanuló, lehetősége van a pótvizsgára, míg korábban a kettőnél több tantárgy esetében ehhez külön tantestületi engedély kellett. A gyakorlatban azt tapasztalták, tette hozzá az igazgatónő, hogy sok tantárgy esetén a diák nem tud megbirkózni a felkészüléssel.

(Zala-Lap, B. K. )

Tartalom megosztása: