keresés a weboldalon

Hiányoznak a katonák

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hiányoznak a katonák

2009 szeptember 04 - péntek
A Zalaegerszegi Honvédklub kezdeményezésére emlékművet és emlékkiállítást avattak szeptember 2-án az egykori Petőfi laktanya bejáratánál, illetve a toborzó iroda épületben. Az aktualitást a helyőrség néhány évvel ezelőtti megszűnése, illetve funkciójának módosulása adta, melynek ellenére a városban jelentős katona múltat és hagyományokat nem szeretnék a feledés homályába süllyedve látni a klub tagjai.

Az emlékkő a feladatteljesítés közben elhunyt katonákra hívja fel a figyelmet. Gondos Ferenc nyugállományú ezredes, a honvédklub elnöke elmondta, az avató ünnepséggel egy korszak lezárult, de reméli egy másik folyamat elkezdődött. A jövőben szeretnének a laktanya környezetében kegyeleti és emlékparkot kialakítani.

Az ünnepségen Telegdi Béla nyugállományú dandártábornok hívta emlékezésre a résztvevőket, a laktanya krónikájának felidézésével. Ismertette az 1949-50-ben történt felépüléstől a folyamatos bővülést, majd az 1987-től fokozatos leépítést, melynek végén 1996-ban az ellátó és javító szervezeteket is felszámolták, végül 2007-ben a hadkiegészítő parancsnokság toborzó és érdekvédelmi irodává alakult.

Dr. Gyimesi Endre polgármester a város katonamúltját idézte fel egészen a Szent Istváni gyepürendszertől a Petőfi laktanyában szolgálatot teljesítők méltatásáig. Elmondta, a katonáknak nemcsak a honvédelemben, hanem a város építésében is nagy szerepük volt.

Az építkezéseken túl a mezőgazdasági munkákban és a katasztrófák esetén is segítettek. Kifejtette, hiányoznak a katonák a városból, akik a fiatalok számára hazaszeretetből mutatnának példát. Ezért is fontosak az erre figyelmeztető emlékművek, melyből több is található a városban. Egyben köszönetét fejezte ki a honvéd nyugdíjasklub tagjainak, amiért ápolják a fontos emlékeket.

Az ünnepség részeként Richard Dragosits a Burgenlandi Bajtársi Szövetség Güssing városi elnöke a zalaegerszegiekkel való öt éves partnerség kimutatásaként szalagot helyezett el a helyi zászlóra.

Az emlékművet Ocsovai Grácián ferences szerzetes áldotta meg, majd a Zalaegerszegi Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével a jelenlévők koszorúkat helyeztek el. Az emlékkiállítást a Honvédelmi Minisztérium pályázati támogatásával alakították ki, mely több száz fotóval és tárgyi emlékkel idézi meg a laktanya 60 éves múltját.

A tárlat kialakításában nagyon sok egykori katona működött közre Szabó László nyugállományú alezredes vezetésével. A kiállítás anyagát gazdagítják majd az avatáson készült fotók, valamint egy töltényhüvely, melyet a résztvevők aláírásukkal illettek.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: