keresés a weboldalon

Lábnyomok a Hold porában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lábnyomok a Hold porában

2009 július 28 - kedd
Akár az Apolló 11 negyven évvel ezelőtti leszállási helyét is megtekinthették az érdeklődők július 27-én az Eötvös- iskola előtt felállított távcsőn keresztül, Bánfalvi Péter szakértő magyarázata közben.

A tanár úr önzetlen ismeretterjesztésének köszönhetően rendszeresen tanulmányozhatják a város lakói az első negyedben lévő égitest fény és árnyék vonalának rajzolatát, és a becsapódások okozta krátereket.

Az évforduló kapcsán azonban a július végi első negyed a szokásosnál nagyobb nyilvánosságra tarthat számot. A Hold felszínét egyébként néhány kisebb becsapódást leszámítva szinte csak az emberi beavatkozás alakítja, így a 40 évvel ezelőtti lábnyomok is sértetlenek maradhatnak.

Bánfalvi Péter felhívta még a figyelmet az augusztus 12-13-14-én esedékes meteorhullásra, melyet egy Nap közeli üstökös porfelhőjén való áthaladás okoz. Az említett éjszakákon, a keleti égboltot szemlélve, akár percenként láthatunk „hulló csillagokat”. A hónap végén pedig a Jupiter tanulmányozására is mód lesz a csillagászati távcső és Bánfalvi Péter segítségével.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: