keresés a weboldalon

Fiatalok lendületben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fiatalok lendületben

2009 július 25 - szombat
Francia, erdélyi és magyar diákok adtak egymásnak randevút a közelmúltban Franciaországban, hogy a diák önkormányzatok működéséről cseréljenek információkat. A találkozóra a Fiatalok Lendületben Program keretében, a Keletről Nyugatra a Fenntartható Fejlődés Jegyében pályázat útján került sor, amelyben hazánkat Zala megye, azon belül is 15 zalaegerszegi általános és középiskolás diák, illetve három kísérőjük képviselte.

A zalaegerszegi ifjúsági iroda toborozta a résztvevőket, akik 9 felejthetetlen napot tölthettek a Zalával évek óta kapcsolatban álló Sarthe megyében, a kovásznai diákokkal kiegészülve. Az ismerkedés során kiderült a francia DÖK működésénél erős a felnőtt ráhatás, az erdélyieknél pedig inkább ifjúsági egyesületek töltik be eme funkciót.

A felelősségkör különbözősége mellett az ülésezés módja és a kínált programok is eltérők. Nagyon megnyerte a tetszést a Zalaegerszegen már honosnak mondható 24 órás vetélkedő, melynek következő fejezetébe, május végén, a két fent nevezett ország diákjai is bekapcsolódnak majd, saját városukban szervezve hasonló programot. A szakmai ismeretek mellett a fiatalok igyekeztek mind többet megtudni a társak kultúrájáról.

Ezt segítették az előadások, kirándulások, táncházak, illetve egymás megvendégelése. A magyar és az erdélyi konyha sok hasonlóságot mutatott és mindenkinek ízlett, a francia csigák kevésbé voltak kelendőek. A diákok részesei lehettek egy párizsi városnézésnek, illetve a július 14-i nemzeti ünnep lampionos hangulatának.

A folytatást egy decemberi erdélyi, illetve egy jövő nyári balatoni találkozó jelenti majd. Addig lesz idő az élmények feldolgozására, az Internet segítségével a kapcsolatok mélyítésére, (szeptembertől közös blogot hoz létre a három megye fiatalsága).

Zala-Lap, B. K.

Tartalom megosztása: