keresés a weboldalon

Újabb kétmilliárdos fejlesztés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Újabb kétmilliárdos fejlesztés

2009 július 23 - csütörtök
Az Európai Közösségek Bizottsága június végén úgy határozott, engedélyezi a Zalaegerszeg és térsége szennyvízelvezetési és kezelési projektjének folytatását. A regionális szennyvízprogram második ütemének indításáról sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Gyimesi Endre polgármester, Rigó Csaba, az önkormányzati társulás elnöke, valamint a munkában részt vevő vállalkozások vezetői.

Zalaegerszeg polgármestere utalt arra, hogy a hat évvel ezelőtt indult 13 milliárd forintos költségvetéssel a szennyvízprogram első üteme, (75 százalékos európai uniós támogatással) amely a térség szennyvízelvezetését és bővítését, a zalaegerszegi szennyvíztisztító telep kapacitásának bővítését és a Balaton vízvédelmét szolgálta. A beruházásban 42 önkormányzat vett részt. 2008-ban befejeződött a központi szennyvíztelepi rekonstrukció és fejlesztés, jelenleg az előírt egy éves próbaüzem folyik a telepen.

Befejeződtek a regionális gyűjtőrendszerek csatornaépítési munkái, nyolc település (Söjtör, Pusztaszentlászló, Kávás, Boncodfölde, Alsónemesapáti, Nemesapáti, Nemeshetés, és Kisbucsa) teljes körű csatornahálózatot kapott, további két településen, pedig (Csatár és Kispáli) a csatornarendszer bővítésére került sor.

A szennyvízprogram Zalaegerszeg 14 városrészét érintette. Kiépült összesen 154 kilométer hosszúságú gerincvezeték, 70 darab szennyvízátemelővel, valamint ötezer lakossági fogyasztó ingatlana lesz bekötve a szennyvízelvezetési rendszerbe 2010. június 30-ig. A polgármester örömét fejezte ki, hogy az önkormányzati társulás lehetőséget kapott arra, hogy a megmaradt tartalékkeretet felhasználhassa. Ennek köszönhetően a beruházás második ütemére nettó 10,5 millió euró (közel 2,7 milliárd forint) áll rendelkezésre.

Rigó Csaba, az önkormányzati társulás elnöke beszámolt arról, hogy az ÁFA törvény változása miatt, valamint az első ütem közbeszerzési eljárásainak lefolytatását követően maradt tartalék arra, hogy folytatódhasson a projekt eredeti célja. Mint fogalmazott, elsősorban lakossági igényeket kielégítve 59 helyszínen – döntően Zalaegerszeg közigazgatási területén – közel 20 kilométer új csatornahálózat épül és 917 lakossági bekötésre lesz lehetőség.

A regionális gyűjtőrendszeren nyomóvezeték cserék, átemelő felújítások és áthelyezések lesznek. A keleti víznyerő területén öt darab kút megszűnik, helyette őt új ivóvízkút létesül. Tovább folytatódnak a szennyvíztelepi fejlesztések, valamint a zalaegerszegi önkormányzat kérésére 20 helyszínen 5,2 kilométer csapadékvíz elévezető rendszer épül ki.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: