keresés a weboldalon

Új lámpák és balettszőnyeg

Zalaegerszeg címer
Hírek

Új lámpák és balettszőnyeg

2009 július 22 - szerda
A közelmúltban elvégzett felújítási munkákról számolt be a Keresztury ÁMK Hangversenytermének vezetése az elmúlt héten. Farkasi Csilla intézményegység-vezető mindenekelőtt megköszönte az önkormányzat gyors és hatékony támogatását.

Az épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón és szemlén részt vett dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba alpolgármester, Tolvaj Márta, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője és Dezsőné Kondor Anita, a Keresztury ÁMK komplexumának igazgatója.

Elhangzott: a felújítás első ütemében megújult a város hangversenytermének színpada. A kopott deszkák helyett egy speciális balettszőnyeggel burkolták be a pódiumot, mely jó pár esztendeig kitart majd. Korszerűsítették továbbá a nézőtér világítását; 24 darab új, billenthető, halogén világítótest került a mennyezetre, s megtisztították a díszes csillárokat is.

Az új lámpák azért jelentenek előrelépést, mert ezentúl a nagyteremben is lehet kiállításokat rendezni, nemcsak a fenti galériában. Ennek eddig ugyanis az volt az akadálya, hogy a képeket nem lehetett szakszerűen megvilágítani, ám a forgatható lámpák megoldást jelentenek erre a problémára. Megújultak ezenkívül a hangversenyterem öltözői is, mostantól méltóbb körülmények várják a fellépő művészeket.

Farkasi Csilla (képünkön) elmondta, hogy az egész beruházás 1 millió 200 ezer forintba került. Az összeg előteremtéséhez nagy segítséget nyújtott Tolvaj Márta képviselő, aki tulajdonképpen közvetítő szerepet vállalt az intézmény és az önkormányzat, valamint a polgármesteri hivatal között.

Dezsőné Kondor Anita szerint nemcsak anyagi, hanem esztétikai szempontból is fontos a befejeződött felújítás, s a Keresztury ÁMK többi intézményében is történtek kisebb-nagyobb változások. Az egykori VMK-ban például Ákom-bákom néven egy „játszoda” nyílt két héttel ezelőtt, amely vonzerőt jelenthet szülőknek és gyerekeknek egyaránt. Szükség lenne viszont kerékpártárolókra, hiszen egyre többen biciklivel közelítik meg a művelődési házat.

Dr. Gyimesi Endre polgármester a landorhegyi intézménnyel kapcsolatban elmondta, hogy mielőbb fel kellene újítani az épülethez vezető lépcsősort, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt esztétikailag is kifogásolható. Az idei költségvetésben van lépcsőfelújításokra elkülönített összeg, a körzet önkormányzati képviselőit lehet mozgósítani a feladatra, s a pénz előteremtésére.

Tolvaj Márta a hangversenyterem felújításához még hozzáfűzte: ez csak az első lépés volt, hiszen a zsinagóga egykori épülete több helyen beázik, szükség van továbbá a fűtés korszerűsítésére, és önállósítására is. A téli hónapokban ugyanis a szomszédos Ady-iskolából érkezik a meleg, ám a két intézmény a nap eltérő időszakában üzemel (a Hangverseny- és Kiállítóterem funkciója miatt inkább az esti órákban), így az energia jó része „elvész”.

A további tervek között szerepel még a nézőtéri székek cseréje. A mostani, 26 éves ülőalkalmatosságok már nagyon rossz állapotban vannak. Körülbelül 250 új székre lenne szükség.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: