keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Változások a szakképzésben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Változások a szakképzésben

2009 július 04 - szombat
A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy a városi közgyűlés elfogadta a 2009-2015 közötti időszakra szóló közoktatási intézkedési tervet. Ez alapján az intézményhálózat szerkezetében, fenntartásában, működtetésében módosítások várhatók a következő években. Az intézkedési terv – melynek legfontosabb célja az előretekintő tervezhetőség – leszögezi: a zalaegerszegi önkormányzat szoros és folyamatos együttműködésre törekszik a megyei önkormányzattal, a munkaügyi központ helyi kirendeltségével, a gazdasági kamarákkal és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottsággal.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az óvodai csoportok számát a 2010-2011-es nevelési évtől – a beiratkozás ismeretében – egy csoporttal növeli. Az intézkedési terv, évenkénti felülvizsgálata során tanévenként az egyes szakképző iskolákra, illetve szakmákra lebontva a regionális képzési bizottság határozatának figyelembevételével határozzák meg az indítandó osztályok és csoportok számát.

Az oktatási bizottság minden év március 31.-ig megkeresi a város, és környékének munkaadóit, vállalkozóit, a kamarákat és szakmacsoportokra lebontva felméri a munkaerő igényeket. Október végéig pedig rendszeres üzemlátogatásokat szervez az általános és középiskolások számára.

A közgyűlés 2010-2011. tanév középiskolai beiskolázásának előkészítéseként áttekinti a Ganz, és Munkácsy képzési szerkezetét, valamint az indítható szakiskolai és szakközépiskolai osztályok arányát, a munkaerő-piaci igények figyelembevételével. A Kinizsi Pál tagiskolában a 2010-2011. tanévtől nem terveznek beiskolázást, az indokolt szakképzések indítását a Báthory székhelyiskolába teszik át.

A következő tanévtől a Deák és Széchenyi, illetve a Ganz és Munkácsy iskolákban jelenleg folytatott műszaki informatikai szakmacsoport párhuzamos képzésének megszüntetését javasolják, és a 9. évfolyamon a műszaki informatika szakmacsoportra csak az egyik intézményben lehet majd beiskolázni.

Az oktatási bizottság a 2010-2011. tanév középiskolai beiskolázásának előkészítése során megvizsgálja az 5. évfolyamos nyelvi előkészítő osztályok működésének hatékonyságát és indokolt esetben javasolja az osztálycsökkentést.

A városi közgyűlés a munkaerő-piaci igények folyamatos és rugalmas kielégítése érdekében a TISZK tevékenységében az iskolarendszerű szakképzés megyei és regionális koordinációja mellett a felnőttképzés piacán való vezető szerep elérését tűzi ki.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: