keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Lépni kellett

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lépni kellett

2009 június 25 - csütörtök
Az egerszegi közgyűlés kedden megtartott ülésén módosította a költségvetését, a főösszeg mintegy három milliárd forinttal nőtt. Ez az állami hozzájárulásból és a tavalyi fel nem használt pénzeszközök, visszatervezéséből származik, és nincs szó többletforrásról – fogalmazott Gyutai Csaba alpolgármester, és hozzátette: a városi büdzsé ugyanolyan működési hiányt mutat, mint év elején az elfogadásakor. Bár az első félévben a tervezett hiányt közel 200 millió forinttal csökkenteni tudták, az áfa emelkedése visszahozza az eredeti állapotot.

Elfogadta a testület Zalaegerszeg gazdaságélénkítő programját, melynek célja, hogy a gazdasági válság idején az önkormányzat segítse a helyi kis-és középvállalkozásokat, a foglalkoztatások megőrzését és a munkanélküliség kezelését.

Mint az alpolgármester elmondta, nincs konzekvens állami gazdaságélénkítő politika, ezért a helyi önkormányzatoknak lépni kell, nem hagyhatják magukra a gazdaság szereplőit.

A program három alapelvre épül: adócsökkentésre, mely szerint a helyi iparűzési adómentesség alsó határát egy millió forint adóalapról 1,5 millió forintra emelik. (Ezzel az intézkedéssel közel négyezer vállalkozás jár jobban). A másik a városi foglalkoztatás bővítése, ennek eredményeként reményeik szerint a regisztrált munkanélküliek mintegy tíz százalékát eléri a program.

A harmadik elem a befektetés ösztönző csomag továbbfejlesztése és kibővítése. A város gazdaságélénkítő programját a képviselők egyhangú döntéssel fogadták el. Ugyancsak elfogadta a közgyűlés a következő hat évre szóló közoktatási intézkedési tervet, amelyben három fő szempont érvényesült: a demográfiai hatások, a finanszírozhatóság és az oktatás szakmai és minőségi kérdései.

Gyutai Csaba a sajtótájékoztatón kiemelte még az autóbusz-menetrend változásáról szóló napirendet. A Zala Volán Zrt. által kidolgozott módosítás járatok szűkítését tartalmazza, leginkább az 1-es és a 8-as helyi járatok átszervezését tartalmazza.

A legdrasztikusabban a kertvárosi közlekedést érinti, ezért, bár a testület egy szavazat-többséggel elfogadta az előterjesztést, a kertvárosi képviselők jelezték, további egyeztetést szeretnének az augusztus 31.-i bevezetésig és arra kérik a polgármestert, hogy a közszolgáltatási szerződést addig ne írja alá, míg az egyeztetések nem fejeződnek be.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett két felhívására: a Béke ligeti Általános Iskola komplex akadálymentesítésének megvalósítására, valamint a Kossuth utcai kerékpárút folytatásának kiépítésére.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: