keresés a weboldalon

Sajtóközlemény

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sajtóközlemény

2009 június 18 - csütörtök
A „Közvilágítási rendszer korszerűsítése Zalaegerszegen” című, az Európai Unió által társfinanszírozott projektről
(KEOP-5.1.0-2008-0039)

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának feladatai közé tartozik a közvilágítás biztosítása, a közvilágítási berendezések gazdaságos üzemeltetése. A ’70-es évek közvilágítási berendezései ma már nem felelnek meg a korunk minőségi, esztétikai, környezetvédelmi és energetikai követelményeinek.

A város területén – főleg a belvárosban – az elmúlt években is történt már világításkorszerűsítés, azonban még számos korszerűtlen, nagyfogyasztású, higanygőz lámpatest üzemel. A világítás teljes korszerűsítését „a több fény, kisebb villanyszámla” elve alapján az önkormányzat anyagi lehetőségeinek figyelembevételével folyamatosan igyekszik megvalósítani. A projekt általános és egyben fő célja az energia hatékonyság növelése, szem előtt tartva – az ország és egyben az Európai Unió célkitűzéseivel is egybeeső – ésszerű energia felhasználást, mely elősegíti az erőművek káros anyag kibocsátásának csökkenését.

Továbbá cél a közvilágítás, mint közszolgáltatás korszerű infrastruktúrájának megteremtése, a szolgáltatásbiztonság javítása, illetve a szolgáltatás költséghatékony, energiatakarékos biztosítása, a település szintű, közösségi energiafelhasználás csökkentésével. Zalaegerszegen az elmúlt években végrehajtott közvilágítás – korszerűsítés ellenére jelentős számú olyan lámpatest és fényforrás működik, amely nem energiatakarékos.

A projekt közvetlen célja Zalaegerszeg építési övezetbe vont területein, illetve a lakott külterületi részeken található, összesen közel 7.000 darab közvilágítás lámpa közül a célterületen található 791 darab lámpa cseréje. Az elavult, elöregedett, alacsony fényhasznosítású higanygőz-, valamint a 220 V-ra gyártott nátriumlámpák helyett korszerű energiatakarékos nátrium lámpatesteket szerelnek fel. A korszerűsítés után az új lámpatestek teljesítménye a jelenlegi 74,7 kW helyett 45,9 kW lesz, a megtakarítás mintegy 38,6%.

A projekt megvalósításával jelentős energia és költségmegtakarítás érhető el, mely minimális mértékben, de hozzájárul az
• energiatermelés és az erőművek káros anyag kibocsátásának csökkentéséhez
• új erőművek építési szükségszerűségének megelőzéséhez
• csökken az erőművek káros anyag kibocsátása.

A fejlesztés a következő városrészeket érinti:
• Becsali
• Belváros
• Ebergény
• Egerszeghegy
• Hegyközség
• Gógánhegy
• Kertváros
• Ola

A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának törekvése, hogy járuljon hozzá, a hatáskörébe tartozó közvilágítás gazdaságos működésének a biztosításához, megvizsgálva az elérhető költségcsökkentési lehetőségeket. A munkálatok a tervek szerint 2009. június 15-én kezdődnek és előreláthatólag 2009. szeptember 15-éig be is fejeződnek.

Tartalom megosztása: