keresés a weboldalon

Segíteni a bajban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Segíteni a bajban

2009 május 26 - kedd
A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete idén is megrendezte felmenőrendszerű elsősegélynyújtó versenyét. A területi fordulókban eredményesen szerepelt csapatok az életszerűen berendezett kárhelyeken, valósághűen imitált sebek ellátása során bizonyították felkészültségüket a Deák Ferenc Szakközépiskolában tartott megyei döntőn.

A résztvevő csapatok három korcsoportban (7 általános iskolai, 4 középiskolás és 2 felnőttcsapat) mérték össze tudásuk. A versenyen 4 baleseti-szimulációs kárhelyszínt rendeztek be. Feladatként artériás vérzést, epilepsziás rohamot kellett csillapítaniuk, valamint többek között autós és kerékpáros baleset sérültjét kellett ellátniuk a versenyzőknek.

Elméleti tudásukról három feladatlapon számoltak be. Az első az elsősegély-ismeretekkel, míg a másik kettő a Vöröskereszt történetével, tevékenységével, a vöröskeresztes eszmeterjesztéssel kapcsolatos kérdésekre várta a válaszokat, tájékoztatott az elsősegélynyújtó vizsga adminisztrátora.

Segíteni a bajban, enyhíteni a sérült ember szenvedését, és adott esetben akár az életét is menteni, ez az elsősegélynyújtás lényege. Alapja pedig biztos elsősegély-ismeretek, de a humánus gondolkodás és segítőkészség ugyancsak elkel, hangsúlyozta Preisz Péter.

A szoros pontozással az alábbi csapatok értek el első helyezést, jogosultságot szerezve ezzel a zánkai országos döntőre: Általános iskolai kategória: Család Általános Iskola, Rezi. Középiskolás kategória: Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg. Felnőtt (18 év feletti) kategória: Deák Ferenc Szakközépiskola „104” nevű csapata, Zalaegerszeg.

A versenyt az Országos Mentőszolgálat helyi munkatársai értékelték szakmailag, a zsűri elnöke Beledi István megyei vezető mentőtiszt volt.

(Zala-Lap, AL)

Tartalom megosztása: