keresés a weboldalon

Ausztriai kapcsolatápolás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ausztriai kapcsolatápolás

2009 május 19 - kedd
Az Apáczai ÁMK régóta ápol partnerkapcsolatot az ausztriai Fürstenfeld város Bundeshandelsakademie középiskolájával. Együttműködésük évenkénti többszöri közös programokban, kirándulásokban és projektekben ölt testet. Az utolsó találkozásuk néhány héttel ezelőtt történt, amikor is az EP-választásokkal kapcsolatos projekten való részvétel okán utazott ki 23 magyar diák.

A néhány napos kiruccanás egyben jutalom volt a német nyelv terén legeredményesebb tanulók, köztük Becs Brigitta és Szanyi Nikolett számára, akik a megyei pedagógiai intézet által hirdetett nyelvi versenyen értek el dobogós helyezéseket. Az Európa napon többek között bankár, újságíró és politikus beszélt az EU ügyeiről, a Brüsszelben folyó munkáról, ennek publicitásról és a bővítési lehetőségekről.

– Az efféle programok, a közös projektek nagyon jó lehetőségeket kínálnak főként a nyelvi előkészítős osztályok számára – mondta József Attila, az iskola idegen nyelvi munkaközösségének vezetője. Hozzátette, az intézményben több nyelv elsajátítása közül választhatnak a diákok, de a német nyelvterület közelsége kínálja a legjobb alkalmat az élő kapcsolat kialakítására.

A közeljövő tervei között szerepel újabb történelmi témájú közös projekt kidolgozása, ahogy arra már volt példa Mária Terézia és honismeret témakörökben. Közben egymás életéről, szokásairól is sok apróság kiderül, például az osztrákok számára kuriózum a szalagavató ünnepség vagy a ballagás, mert náluk nincsen ilyen ceremónia. A barátságok sport és kulturális vonalon is élnek, futball kupák és az idegen nyelvi fesztivál alkalmával.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: