keresés a weboldalon

Iskolaszínház

Zalaegerszeg címer
Hírek

Iskolaszínház

2009 május 19 - kedd
A Hevesi Sándor Színház művészeinek közreműködésével beavató előadás keretében tekinthették meg az Apáczai ÁMK 10-11. évfolyamos diákjai Katona József: Bánk bán című drámájának e célra adaptált változatát. Kricsár Kamill narrációja tette közérthetővé a nem könnyű szövegezésű műben zajló külső-belső vívódásokat, a vétkek gyűrűzését, a tragédia fokozódását.

A szereplők (a hölgyek kivételével) hétköznapi ruhákban, díszletek nélkül, a diákok által körbefogva adták elő a mű fontosabb részleteit. Közben a narrátor összehasonlítást tett a dráma kori magyar valóság és a jelen között és számos párhuzamot tárt fel.

Mint mondta, éppen e miatt az időszerűség miatt tarthat számot érdeklődésre a bemutató, mert csak az aktuális színház életképes. Az elmúlt időszakokban, az aktualitásnak megfelelően kapott nagyobb jelentőséget Petúr bán, Tiborc vagy éppen Bánk bán alakja.

A műben az utolsó felvonásig ülve lévő főszereplő a magyar emberre jellemző székhez szegezett tépelődőt jelképezi, aki egyszerre küzd az ország válsága és az örök férfiúi féltékenység miatt. Érdekességeként néhány szavas megszólalás erejéig a közönséget is bevonták az előadásba. A programot a város kulturális és sportbizottsága támogatta.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: