keresés a weboldalon

Testvérvárosok randevúja (videóval)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Testvérvárosok randevúja (videóval)

2009 május 17 - vasárnap
A testvérvárosok delegációi szombaton délelőtt találkoztak a házigazdákkal, a városi közgyűlés dísztermében. A dobricsi, klagenfurti, krosnoi, kuseli, marli, marosvásárhelyi, és varkausi küldöttséget dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba és Tombi Lajos alpolgármesterek, dr. Kovács Gábor jegyző és Kiss Ferenc országgyűlési képviselő, a városi közgyűlés tagja fogadta.

Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében szólt a 15-ik alkalommal megrendezésre kerülő Egerszeg Fesztivál történetéről, jelentőségéről a város életében, majd a testvérvárosi kapcsolatok fontosságát említette: emlékeztetett arra, hogy a vasfüggöny lebontása után, az Európai Unió tagjaiként szabadon tudunk egymáshoz látogatni, nem kell a határon várakozni, elszenvedni atrocitásokat, melyekben volt része a magyaroknak is.

A vendégek közül elsőként Piotr Przytocki Krosno polgármestere szólt a lengyel-magyar barátságról, a sikeres együttműködésről, amely a két várost összeköti. Emlékeztetett arra, amikor a második világháború alatt lengyel menekülteket fogadtak be a magyarok.

A köszönetet „bekeretezve” adta át a polgármesternek, aki a közelmúltban, a lengyel városban a köztársasági elnöktől már átvette az említett ajándékot. Harald Trautmann, a kuseli delegáció nevében köszönte meg a baráti vendéglátást, majd a városról készült legújabb könyvvel ajándékozta meg az egerszegi önkormányzatot.

Dr. Christine Jeremias klagenfurti városi tanácsos a kulturális kapcsolatok fontosságáról szólt és elhangzott az is, hogy a két város gazdasági, műszaki kapcsolatait szintén lehetne erősíteni a jövőben.

Többen, így dobricsi, a marli, a varkausi delegációvezetők, és Csegzi Sándor Marosvásárhely alpolgármestere is a vendéglátás megköszönése mellett szóltak a kapcsolatok fontosságáról, annak erősítéséről, szélesítéséről is. Valamennyien megemlítették a városok és civil szervezetek közötti baráti kapcsolatokat is.

* * *

A délután folyamán a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulójára a Dísz téren jelképesen felállított szögesdrótkerítést (és őrtornyot) a testvérvárosok képviselői közösen bontották le. A korszakra dr. Gyimesi Endre polgármester emlékezett.

(Emlékeztetőül: a vasfüggöny aknamező volt, a hozzá kapcsolódó különleges korlátozó intézkedésekkel együtt. Ebbe tartozott a határon átlépni szándékozókkal szembeni fegyverhasználat és a határhoz közel lakó „megbízhatatlanok” kitelepítése. 1989. május 2-án kezdték lebontani, a munkálatok június 27-én fejeződtek be.)

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: