keresés a weboldalon

Felelősséggel a jövőért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felelősséggel a jövőért

2009 május 14 - csütörtök
1885. május 13-án fejeződött be Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá alakítása, és ekkor választották meg a város első polgármesterét, Kovács Károlyt is. A rendszerváltozás után, 1991-ben született a döntés, ezután május 13-át, mint a város napját, megünnepeljük minden évben.

A város dísztermében megtartott ünnepi közgyűlésen dr. Gyimesi Endre polgármester rövid múltidézéssel kezdte beszédét. – Ha fellapozzuk a korabeli vármegyei hetilap, a Zalamegye 100 esztendővel ezelőtti, tehát nagyjából nagy költőnk, Radnóti Miklós vagy a neves egerszegi jogtörténész, levéltáros Degré Alajos születése idején megjelent számainak egy példányát, napjainkban is aktuális problémákról olvashatunk.

1909 májusára „a bankkérdés körül kialakult bonyodalom” nyomán kibontakozó, válság az általános bizonytalanság a „szélső perifériákat” is elérte, a kormányzati megszorítások nehéz helyzetbe hozták a vidéki városokat. Dr. Korbai Károly polgármester és a helyi képviselők, pedig Zalaegerszeget és vonzáskörzetét a nyugati országrész vérkeringésébe bekapcsoló infrastrukturális fejlesztés érdekében lobbiztak.

A város polgármestere ezután az ország és az önkormányzatok mai nehéz helyzetéről szólt, megjegyezve: a gondos tervezésnek és beosztó gazdálkodásnak köszönhetően Zalaegerszeg költségvetését egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély. Ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztés napjainkban ugyancsak aktuális probléma. Utalt arra, hogy Zalának és a szomszédos megyei jogú városok számára is fontos az M9-es gyorsforgalmi út Szombathely-Zalaegerszeg és Zalaegerszeg-Nagykanizsa szakaszainak mielőbbi megépülése.

– Választott képviselőként mindannyian felelősek vagyunk Zalaegerszegért, egy még szebb, még élhetőbb, otthonosabb város kialakításáért, s hogy megteremtsük a benne élők boldogulásának feltételeit – folytatta dr. Gyimesi Endre, és az összefogás, a hit, erkölcs és tenni akarás fontosságát hangsúlyozta.

A város előtt álló feladatok közül, pedig kiemelte a munkahelyteremtést, a lakásépítést, az arányos városfejlesztést, kerékpárutak, parkolók létesítését, a zöldfelületek növelését. Ünnepi pillanatok következtek ezután: a polgármester leleplezte a város által megvásárolt Zala György szobrászművész, Zalaegerszeg patrónusát, Mária Magdolnát, ábrázoló szobrát.

Ezután került sor a „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” és a „Pro Urbe” Zalaegerszeg” kitüntető címek átadására. Az előbbit dr. Marx Gyula nyugalmazott főorvos, míg az utóbbit ifjabb Horváth Károly zeneiskolai tanár, népzenész vehette át. Mindkettőjük életútját, munkásságát méltatta dr. Gyimesi Endre. Dr. Marx Gyula kimagasló szakmai munkáját kiváló orvos, majd „Medicus Anonymus emlékérem” kitüntetéssel díjazták.

1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórum zalaegerszegi szervezetének, 1989-ben, pedig egy időközi országgyűlési választáson megválasztották Zalaegerszeg országgyűlési képviselőjévé. 1991-ben, Csengey Dénes halálát követően, megyei listáról került ismét a parlamentbe. 2002-ben már Pro Urbe kitüntetést kapott, két évvel ezelőtt, pedig a Zala Megye Díszpolgára elismerést is megkapta.

Horváth Károly a magyar népzenei kultúra ápolása, a népi hangszerek, a népdalkincs gyűjtése, nemzedékekkel történő megismertetése és életben tartása, a hagyományok megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért vehette át a város díjait. Mindkét kitüntetett személyes emlékek felelevenítésével mondtak köszönetet az elismerésért.

Az ünnepi közgyűlésen a Harangláb Népzenei Együttes (Horváth Károllyal), a Canterina kamarakórus adott rövid műsort. Keresztury Dezső: Rendületlenül című verséből, Varga Veronika (Zrínyi gimnázium) adott elő egy részletet, míg Marx András (Zrínyi gimnázium) Babits Mihály: Ha nem vagy ellenállás című versét szavalta el.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: