keresés a weboldalon

Sokakat megérintett az álom

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sokakat megérintett az álom

2009 május 04 - hétfő
A közelmúltban került sor a Boldogasszony-kert közösségi hely avatására Zalaegerszegen a ferences templom szomszédságában lévő zöldterületen. A napot szentmise nyitotta, majd kulturális műsor, kézművesvásár, bográcsban főtt ebéd várta a betérőket. A rendezvény felajánlásokból jött létre, kezdve a két hónappal ezelőtt indult területrendezési és ültetési munkáktól a nyitás előestéjén felállított kerítés alapanyagig, csakúgy mint az ebédhez valók, a színpad szerzése, a hangosítás vagy a fellépők önkéntessége, sőt utazási önköltsége, a közreműködők munkája.

Ki mit tudott, hozzáadott a közöshöz, ezzel a példaadással alapozva meg az emberek újra egymásra találását, és a magyar kultúrkincs védelmét. Nem is mindennapi látványt nyújtott egy megyei jogú városban a kalákában szorgoskodók sürgése-forgása. A kaput díszítő ősi magyar rovásírást csak alig néhányan tudják (már/mégcsak?) elolvasni.

Mint azt dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében elmondta, az ember feladata a teremtés, alkotás, és nem szégyen visszatérni eleink szokásaihoz sem, akik szép kötelességeket hagytak ránk, melyek csak olyan biztos alapokra épülhetnek, mint a hit, az erkölcs, a szeretet és az összefogás. Ezért is támogatja a kezdeményezést a város vezetése.

– Régi álom volt, hogy a templom mellett egy közösségi helyet alakítsunk ki, de ez eddig nem valósulhatott meg, mert nem volt kikkel komolyan átgondolni és véghezvinni – mondta Papp Tihamér ferences atya, aki papi áldását adta a kezdeményezéshez, miután a rend tulajdonában lévő területet az önkéntesek kezébe adta.

– Most előbukkantak azok az emberek, akik ezt az álmot valósággá akarják váltani, és gyorsan kiderült, hogy sokakat megérintett ez az álom, hogy valahol tehetnek, segíthetnek a jobb kapcsolatokért. És gyorsan előjöttek azok a rejtett értékek is, amelyeket éppen őrizni szeretnénk.

Két hónap alatt kialakítottak a szorgos kezek egy kis gyümölcsöst, veteményeskertet, elrendezték a területet, kerítés épült, és megvalósult ez első összejövetel, mely a jövőben rendszeres lesz. Persze itt nem lehet megállni, jó lenne egy épület is, mely az időjárástól függetlenül lehetővé teszi a találkozásokat.

– Régen is mindig a templom környéke volt a közösségi élet helye, itt beszélgettek az emberek. Ma egyedül olvassuk az újságot vagy egyedül nézzük a tévét, nincs kivel megbeszélni a dolgainkat – mondta Csillag Mónika, a kertet életre hívó Magyarok Szövetsége helyi szervezője. – A közösségépítés mellett az értékmentés nagyon fontos. Ezért léptek fel kizárólag magyar népzenével, népdallal, néptánccal, verssel, megzenésített verssel a szereplők.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: