keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Hazavárunk

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hazavárunk

2009 április 28 - kedd
Az egerszegi önkormányzat a felsőoktatásban tanuló fiatalok számára a lakhelyükhöz történő kötődés céljából és az oktatási intézménybe történő eljutás költségeinek enyhítésére minden évben „Hazavárunk” elnevezéssel ösztöndíjat ad az azt igénylőknek.

Az ösztöndíj összege az alapján van megállapítva, hogy a hallgató melyik felsőoktatási intézményben tanul, és az milyen messze van Zalaegerszegtől, és mennyibe kerül az út vonattal vagy autóbusszal.

Ennek alapján a mostani, tavaszi félévre például a Pécsen tanulók 9 ezer 900, a Budapestre járók 10 ezer 500, a Győrben tanulók 7 ezer 850, a Veszprémbe járók 6 ezer 600, a Szegeden tanuló diákok 15 ezer 800, a Debrecenbe járók 19 ezer 250, míg a kaposvári felsőoktatási intézményben tanuló zalaegerszegi diákok 6 ezer 600 forintot kaptak. Az oktatási és ifjúsági bizottság április 17-i ülésén döntött az ösztöndíjak átutalásáról. Ennek értelmében, a félévben összesen 722 zalaegerszegi hallgató utazását támogatta az önkormányzat 6 millió 145 ezer forinttal.

* * *

A város önkormányzata ösztöndíjat alapított olyan, a felsőoktatásban tanuló zalaegerszegi fiatalok számára, akik kiváló vagy jó tanulmányi eredményeikkel kitűnnek társaik közül. A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a hallgató az első diploma megszerzéséért irányuló tanulmányokat folytasson a felsőoktatásban, az első évfolyamot befejezve, és az utolsó félévben elért tanulmányi eredményének átlaga minimum 4,6 legyen.

Az ösztöndíj elnyerésében előnyt élvez az a hallgató, aki szakterületén kimagasló eredményt ért el, illetve részt vesz kutatómunkában. Az idei félévben 65-en pályáztak a tanulmányi ösztöndíj elnyerésére, az oktatási bizottság 45 pályázó anyagát támogatta. A nyertesek havi 8 ezer 500 forintot kapnak ebben a félévben. Ez havonta összesen 382 ezer 500 forintot jelent, féléves szinten, pedig 1 millió 912 ezer 500 forintot.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: