keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Városképi szempontok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Városképi szempontok

2009 április 28 - kedd
Az elmúlt években merült fel az igény, hogy a helyi építészeti értékek felújítására létrehozott alapból adható legyen önkormányzati támogatás Zalaegerszeg városközpontjában, műemléki területen lévő épületek rendbetételére is.

Ezek az épületek ugyan nem műemlék jellegűek, nem állnak helyi védettség alatt, de a város számára jelentős épületek. Éppen ezért a város közgyűlése legutóbbi ülésén módosította is rendeletét.

Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke példaként említette a Széchenyi tér 4. szám alatti Ady-mozi épületének felújítását (2006-ban), amely a tönkrement homlokzati nemes vakolat teljes felújítását célozta meg. A sérült díszek és tagozatok cseréje, illetve a homlokzatnak az eredetivel megegyező helyreállítása miatt városképi szempontból indokolt lett volna az önkormányzati támogatás, de a rendelet szabályai miatt erre nem volt lehetőség.

Legutóbb a Kovács Károly tér 1. számú lakóépületnek a homlokzatán a kőburkolat szinte életveszélyes, a kőburkolatok már elkezdtek potyogni, a ház felújítása szükségessé vált. A műszaki megoldás, a költségek megközelíthetik a 20 millió forintot is. Pályázatot lehet benyújtani április 30-ig, így a felújításra adható lesz önkormányzati támogatás is.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: