keresés a weboldalon

Elsősegély-ismeretek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Elsősegély-ismeretek

2009 április 23 - csütörtök
Nagy lelkesedéssel és empátiával végzi munkáját Tóthné Koller Mária, a Báthory iskola védőnője. Amellett, hogy a közel 900 diák éves szűrővizsgálataiban részt vesz, országos szinten is ritkaságszámba menő dohányzásmentes kampány lebonyolítását vállalta kolléganőjével. Emellett rendszeresen előadásokat is tart a tanulóknak.

Ilyenkor szóba kerülnek az egészségmegőrzéshez fontos szűrővizsgálatok és az önvizsgálat módja mindkét nemnél. Az életkori sajátosságoknak megfelelően a fogamzásgátlás és az érett szexuális viselkedés sem marad le a napirendről. A diákok bizalommal keresik fel a védőnőt, jó a kapcsolat. Így könnyen kiderült, lenne érdeklődés az egészségügyi témák íránt, így például elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátításához.

Hisz az autóvezetőképzéstől eltekintve, a nem egészségügyi szakmát nyújtó iskolákban nincs mód még az alapok megtanulására sem a diákévek alatt. A Vöröskereszt felajánlásával kaptak az elsősegély foglalkozásokhoz demonstrációs anyagot, így ambubabán gyakorolhatták az újraélesztés, közel 30-féle sebet tanulmányozhattak, miközben megbeszélték az első ellátás alapjait.

A 9. A osztály diákjaiból állt össze az a csapat, akik felvállalták az elsősegély – nyújtási ismeretek megtanulását. Terveik között szerepel, hogy jövőre indulnak a városi versenyen is. Az idén csak szemlélőként vesznek részt, hogy megismerjék a verseny menetét. Így jövőre eggyel több csapat szállhat ringbe a Vöröskereszt által szervezett vetélkedőben. A megszerzett tudás értéke ennél jóval nagyobb, bár remélhetőleg az alkalmazásra nem lesz szükség.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: