keresés a weboldalon

Könnyűzenében dobogósok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Könnyűzenében dobogósok

2009 április 20 - hétfő
Április 18-án könnyűzenei elődöntővel vette kezdetét a ZegaSztár 2009. A ZTV Stúdiójában, élő adásban léptek színre azok a 10-18 év közötti diákok, akik e téren bontakozó tehetségüket szerették volna megmutatni a közönségnek. A fellépés varázsán kívül a nap izgalmát fokozta a szakmai zsűri, Horváth Károly, Máriáss Zsolt és Wettstein Tamás véleményezése, mely alapján a legjobbak továbbjutottak a gálaműsorra.

A ZegaSztár 2007-ben kelt életre a polgármesteri hivatal művelődési és sportosztálya kezdeményezésére az országos szintű „MegaSztár” mintájára, azzal a különbséggel, hogy nemcsak a könnyűzenében, hanem minden művészeti ágban, így vers- és prózamondás, modern- és társastánc, komolyzene, néptánc, népzene, szépirodalom és idei újdonságként képzőművészet kategóriákban is lehetett nevezni, fogalmazott dr. Gyimesi Endre polgármester és Velkey Péter osztályvezető.

A program kétévente kerül megrendezésre, felválta a hagyományokkal rendelkező keszthelyi Helikon kulturális rendezvénnyel, ahol szintén a fiatalok művészeti bemutatkozására van lehetőség. Így minden évben van mire lázasan készülni a színpadra vágyó diákoknak. A zalaegerszegi rendezvény egyre népszerűbb, ezt nemcsak a jelentkezők növekvő száma, hanem megyehatárokon túli híre is bizonyítja.

– A 2007-es rendezvények híre ment a régión belül, ennek hatására 2008-ban Győrben, illetve az idén Szombathelyen is rendeztek hasonlót az ottani televíziók közvetítésével, szintén élő adásban – mondta dr. Gyimesi Endre, majd hozzátette: a tavaszi, megyénkénti tehetségkutatók után ősszel terveznek egy regionális fordulót is, amelyre Zalaegerszeg szeretné elnyerni a rendezési jogot.

A ZegaSztár 2009. második elődöntőjére április 25-én kerül sor, szintén a ZTV Stúdióban, élő adásban, ahol a könnyűzenén kívüli kategóriákban nevezők lépnek színpadra.

– A továbbjutók gálaműsorának május 18-án a Hevesi Sándor Színház ad otthont, ez is újdonság az idei évben – mondta Velkey Péter. – Ekkor állítjuk ki a felhívásra érkezett kisplasztikákat, melyeket április 30-ig várunk zsűrizésre. Ez a műsor az Egerszeg Fesztivál záróeseménye lesz, melyet szintén élőben közvetít a városi televízió.

És akik már biztosan ott lesznek, azok a könnyűzenei továbbjutók. A színvonalas produkciókra tekintettel, az egyébként építő jellegű kritikát adó zsűri nem három, hanem megosztott helyezések révén öt előadót juttatott tovább, és még egy diák kerülhet e körbe a közönségszavazatok alapján, melyet április 24-ig várnak SMS-ben vagy interneten keresztül.

Egyébként a könnyűzenei kategória vonzotta a legtöbb fellépőt, összesen 23-at. Köztük voltak kiemelkedők, székhez szegezően különlegesek, bevállalósak, humorosak, a színpadon otthonosak, és akadt, aki nem a képességeinek legmegfelelőbb dalt választott. Többségében musicalrészletekkel mérettették meg magukat a diákok, és öröm, hogy néhány magyar nyelvű dal is felhangzott.

Helyezések: 1. Bódis Bettina (Csány), 2. AZÉRT Együttes (Zrínyi), 3. Soldier Side zenekar (Apáczai), 3. Tóth Dániel (Eötvös), 3. Karáth Eszter (Zrínyi).

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: