keresés a weboldalon

Óvjuk a zöldterületeket!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Óvjuk a zöldterületeket!

2009 április 14 - kedd
A szinte már nyárias időjárás következtében a tavaszi munkákra szánt idő is lerövidül a Városgazdálkodási Kft.-nél. Mint Nagy András, a társaság ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az eltervezett favágások befejeződtek a város területén, a visszametszésekkel azonban még nem végeztek teljesen. A legnagyobb munkát a téli szemét eltakarítása okozta, és hogy ez mennyiségben mit is jelentett, arra példaként említi: csak a Sportcsarnok és környékén 80 darab fekete műanyag zsákot töltöttek meg szeméttel.

– Idén tavasszal szeretnénk bővíteni a foglalkoztatást, és szélesíteni azt a kört, akikkel a munkákat végezzük. Egyrészt szakképzett gépkezelőket keresünk, másrészt együttműködünk a Kontakt Humán Kht.-vel és a város műszaki osztályának zöldfelületi referensével.

Közös érdek ugyanis, hogy Zalaegerszegen a zöldfelületek a szokásosnál is nagyobb rendezettséget mutassanak. Ennek feltétele pedig a létszámbővítés mellett az azonos jellegű tevékenységet folytató együttmüködő szervezetek koordinációjának erősítése. A foglalkoztatásban való hatékonyabb fellépés mellett ugyanilyen fontos a minőség – fogalmaz Nagy András.

– A város zöldterületei évről évre átalakulnak. Nem minden esetben bővülnek területében, viszont a minőségi változás észrevehető: ez azt jelenti, hogy a füves terület egy része virágos lett, ami köves volt, azt pedig füvessé alakítottuk. Nagyon fontos a fenntartási munkák jellegének megváltozásával az eredeti kertészeti elképzelések megőrzése, a minőség megtartása, színvonalmegőrzése.

Talán a legnagyobb kihívás e tekintetben a belváros megújult zöldterületeinek fenntartása. Az idei évben 1500 négyzetméternyi virágos területet készítünk elő, a belváros és környékén túl a peremkerületekbe is viszünk virágládákat és növényeket – folytatja.

– Sajnos, változatlanul sok gondot jelentenek a károkozók, a vandálok, akik miatt egyre nagyobb értékben kellene pótolni a növényeket és az utcabútorokat. Kérem a zalaegerszegieket, óvjuk az értékeinket a jövő számára is! Elvárás a lakosság részéről az úgynevezett „gyűjtős fűnyírás”, az intenzívebb kaszálás.

Ez utóbbit a múlt héten megkezdtük, a parkerdő kivételével 1 millió 500 ezer négyzetméternyi területet fogunk a következő hetekben lekaszálni. Nagy András dicséri a városlakókat, a lombgyűjtésben végzett munkájukért, segítségükért. Ennyi levél, gally még nem volt, rengeteg BIG-BEG zsákot töltöttek meg. Megjegyzi, a tele zsákok összegyűjtésében volt egy kis csúszás, de igyekeztek a munkával.

Mint megtudtuk, készülnek a város napi rendezvénysorozatra, és az Egerszegi Fesztivál is mindig nagy kihívást jelent a Városgazdálkodási Kft. munkatársai számára. Indul a már hagyományossá vált Virágos Zalaegerszeg akció is, és szeretnék, ha minél többen részt vennének ezen. Jelentkezési lap a Városgazdálkodási Kft. portáján, a polgármesteri hivatalban kapható, és internetről is letölthető a nevezési nyomtatvány.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: