keresés a weboldalon

Bűnmegelőzési jelzőrendszer

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bűnmegelőzési jelzőrendszer

2009 április 06 - hétfő
A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás saját intézményeként hozta létre a TÁMASZ Szociális Alapszolgáltató Intézményt, melyhez 62 zalaegerszegi és 22 őriszentpéteri kistérségi település tartozik. A jelenleg 119 szociális alkalmazottal működő intézmény alaptevékenysége mellett bűnmegelőzési feladatok ellátását is magára vállalta.

– A vagyon elleni bűncselekmények tekintetében leginkább veszélyeztettek az idősek, az egyedülállók és a hátrányos helyzetűek, főleg ha aprófalvakban élnek. A rendőri statisztikák arról is árulkodnak, hogy emelkedik a családon belüli erőszak és a kiskorúak veszélyeztetése miatt indított eljárások száma.

Ezen okokból indítottuk el a Bűnmegelőzési jelzőrendszer a zalaegerszegi kistérségben című programot, melyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Országos Bűnmegelőzési Bizottsága támogat – tájékoztatott az előzményekről Szintén László, a többcélú társulás projektmenedzsere.

Hozzátette, a bűnmegelőzési feladatok ellátását az alábbi tevékenységek útján valósították, illetve valósítják meg. Már befejeződött a decembertől márciusig tartó bűnmegelőzési képzés, melyen 119 szociális dolgozó és 9 területi koordinátor vett részt. Ugyancsak bejeződött a jelzőrendszeres tesztet működtető ZAVÉD Kft. dolgozóinak bűnmegelőzési képzése.

Idős emberek, gyermekek és polgárőrök részére bűnmegelőzési közösségépítő tréningeket szerveznek, összesen 20 alkalommal 20 településen. Eddig 11 trénig lett megtartva. Célja, hogy a különböző korosztályok ismerjék meg a rájuk leselkedő veszélyek közül a „személyfüggő” helyzeteket, hogy tudjanak helyesen dönteni az adott szituációban.

A projekt során bűnmegelőzési célú jelzőrendszer szolgáltatást is megszerveztek, melynek működtetése a szociális gondozónőkön alapul. Az idősek velük találkoznak, illetve őket tudják értesíteni baj esetén. A zalaegerszegi kistérség zalalövői és zalaistvándi szociális területén élő 10-10 főnek jelzőrendszeres tesztkészüléket is adtak. A készülékkel az idősek vagy a gondozónőt vagy a Zavéd Kft. diszpécserszolgálatát értesíthetik. Próba jelleggel mobil- és vezetékes vonalon is segítség kérhető tőlük.

Szintén László elmondta, a készülék egy ízben már segített. Igaz, nem bűncselekményről volt szó, hanem egy idős hölgy beszorult a fürdőszobába, ahonnét a diszpécserszolgálat munkatársai szabadították ki. A jelzőkészülékes szolgáltatás egyébiránt úgy működik, hogy jelzés esetén a Zavéd visszahívja az érintetett, aki elmondja, mi a baj, és aszerint intézkednek. Ha pedig nem veszi fel a készüléket, a munkatársak azonnal a helyszínre sietnek, értesítve a gondozónőt is.

A projektmenedzser hozzáfűzte, hogy minél több embert láthassanak el, további jelzőkészülékek beszerzésére pályázatot nyújtottak be, mely kedvező elbírálást kapott. A közeljövőben 850 új segélyhívót tudnak kihelyezni a rászorulóknak, amellyel teljessé válik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a zalaegerszegi kistérségben.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: