keresés a weboldalon

A „Barátom sem dohányzik”

Zalaegerszeg címer
Hírek

A „Barátom sem dohányzik”

2009 április 06 - hétfő
A „Barátom sem dohányzik” címmel dohányzás prevenciós, illetve leszoktató program indult a Páterdombi Szakképző Iskolában. Az akció áprilistól májusig, egyelőre kísérleti jelleggel folyik, az általános iskolások számára meghirdetett „Füstmentes osztályok” versenye mintájára. Ha a kezdeményezés elnyeri a diákok tetszését, jövőre is megismétlik, de már hosszabb időszakra kiterjesztve. A végső cél a dohányzásmentes iskola elérése, mely nemes, de nem könnyű feladat, figyelembe véve azon országos statisztikákat, mely az ifjú generáció dohányzási szokásait tárja fel, meglehetősen magas mutatóval.

– Kónyáné Tömpe Lívia igazgató vetette fel, hogy tenni kellene valamit a fiatalkori dohányzás ellen – mondta Krajczár Jánosné, a Kinizsi Tagiskola védőnője, aki kolléganőjével, Tóthné Koller Máriával, a székhelyiskola védőnőjével kidolgozta a programot. Megszólították az osztályfőnököket, majd rajtuk keresztül a diákokat.

Ennek eredményeként a Báthoryból 16, a Kinizsiből 5, 3 – 10 fős csapat jelezte részvételi szándékát. A csapatok tagjai azon diákok, akik szeretnének leszokni a dohányzásról és ez most egy jó alkalom ehhez, hiszen segítséget kapnak nemcsak a védőnőktől, hanem a nemdohányzó osztálytársaktól, illetve a mentortanároktól.

– A barátaim kétkedve fogadták, hogy le fogok szokni – mondta a végzős Pintér József Tamás – de én elhatároztam. Akaraterő kell hozzá, hogy egyszerre letegyük a cigit. Korábban már próbálkoztam a fokozatos leszokással, de az nem vált be. A mozdulat is hiányzik, és a nikotin is, de úgy érzem sikerülni fog. A védőnők elmondták, kevésbé jellemző az erős függés ebben az életkorban, inkább az alkalomszerű dohányzás a jellemző, mely főleg a társaság hatására alakul ki.

Ezért fontos azon helyek kerülése, ahol sokan dohányoznak. Az elvonási tünetek 1-1,5 hónapig érezhetők, de nem állandóan, hanem ciklikusan, a nehéz periódusokban kell erősnek lenni. A nem dohányzást egyébként alkalmankénti CO szint vizsgálattal ellenőrzik a védőnők., akik remélik, hogy minél több diák marad nem dohányzó, illetve sikerül leszoknia. A programmal kapcsolatos verseny május végén vetélkedővel, kiállítással zárul majd.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: