keresés a weboldalon

Az egészséges gyermekekért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az egészséges gyermekekért

2009 március 31 - kedd
Két gyermekszakorvos, dr. Buzogány Mária és dr. Molnár Sarolta ötlete és javaslata alapján megkezdte működését a Zalaegerszegi Gyermekek Egészségéért Alapítvány – tájékoztatta lapunkat dr. Gárdos László, a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa, a kuratórium elnöke. Mint fogalmazott, az alapítvány célja: egészségügyi ismeretek átadása, az egészséges életmód megismertetése és az egészségtudat magasabb szintre fejlesztése. Szorosabb kapcsolat a szülőkkel.

– A két alapító doktornő szülésre való felkészítő tanfolyamot indított évekkel ezelőtt, ami igen sikeres volt. Ezeken a találkozókon rengeteg egyéb, a gyermekek egészségével kapcsolatos kérdés is felmerült. Ezért is érezték úgy, hogy a civil képzés hasznos, igény van rá.

Mi orvosok a kórházban is azt észleljük, hogy a szülők ismeretei gyakran hiányosak, a tájékoztatás ezért elengedhetetlen. Az alapítvány tanfolyamokat szeretne szervezni – természetesen az igénytől függően – a szülők számára, alapvetően fontos kérdésekről a gyermekek egészsége érdekében. Ezeken a találkozókon házi gyermekorvosok, kórházi gyermekorvosok, védőnők is részt vennének.

– Melyek a legfontosabb témák, amelyeknél úgy érzik, segítségre van szüksége egy anyának?
– A lázcsillapítást, a lázgörcs kezelését, a hányást, hasmenést csecsemőkorban és az antibiotikum adását emelném ki elsősorban. Sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Csak egy példát említek: hét-tíz éves koráig egy Németországban élő gyermek tizedannyi antibiotikumot kap, mint egy magyar.

Ennek oka egyrészt, hogy nálunk sokkal többször írnak fel antibiotikumot, de az is igaz, hogy gyakran a szülők szinte kikövetelik a gyógyszert, pedig statisztikailag tíz felsőlégúti hurutból hét-nyolc vírusfertőzés, tehát csak a maradék kettő-háromnál lenne szükség antibiotikum adására. Sajnos, az édesanyák egy jelentős részénél az a jó gyermekorvos, aki azonnal „erős” gyógyszert, antibiotikumot ír fel. Egy magyar gyerek sem betegesebb, mint a német, mégis sokkal több gyógyszert kap

– magyarázza dr. Gárdos László, és hozzáteszi: Ezen a szemléleten változtatni szeretnénk, – s az utóbbi években számos gyermekorvos már partner is volt ebben – hiszen a feleslegesen adott gyógyszereknek több káros mellékhatásuk is lehet. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy ha szükség van rá, mert valóban indokolt a betegsége miatt, nem kaphat antibiotikumot valaki.

– Említette az egészségnevelést.
– Nagyon sok a tennivalónk a gyermekkori elhízás ellen. Kórházunk a pécsi gyermekklinikával közösen részt vett egy európai vizsgálatban. Ennek során Zalaegerszegen és környékén mintegy ezer gyermek szűrésére került sor. Megállapítható, hogy a kövérség időpontja eltolódott az óvodás-, kisiskolás korra.

Míg húsz évvel ezelőtt a tinédzserek, aztán tíz éve inkább a felső tagozatosok között találtuk a legtöbb kövér gyermeket, ma már az óvodákban és az általános iskola alsó tagozatában is jelentős a számuk. Ennek egyértelműen a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás az oka. Csak megjegyzem: azok a felnőttek, akik most kövérek, a legtöbben a gyermekkorukban nem voltak még azok. A mostani, korábban jelentkező gyermekkövérség ezért is óriási probléma.

Olyan egészségnevelő programot kell kidolgoznunk, ami alapján megváltoztatják az életmódjukat, a táplálkozásukat. Az alapítvány a kórház gyermekosztályával és egyéb társadalmi szervezetekkel együttműködve segíteni szeretne ezeken a rizikós gyermekeken, és folyamatosan tanácsot adni a szülőknek – mondja a főorvos. Minden támogatást és önkéntes munkát vár a gyermekek egészségét védő civil alapítvány.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: