keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Testvérvárosokkal emlékezünk

Zalaegerszeg címer
Hírek

Testvérvárosokkal emlékezünk

2009 március 26 - csütörtök
A vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójáról is megemlékezik az idei Egerszeg Fesztivál. A májusi programsorozaton „Vasfüggöny 20” címmel kerül sor testvérvárosi találkozóra.

Bogár Beáta nemzetközi és idegenforgalmi szakreferens érdeklődésünkre elmondta: az eddigiekhez hasonlóan most is az Európai Bizottsághoz nyújtottak be pályázatot. A bizottság évente támogat rendezvényeket nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatok ápolására. Ezt igénybe is szokták venni a májusi fesztivál közeledtével. Az uniós szervezet elsősorban olyan programokat részesít előnyben, melyek több országot átfognak, és fiatalokhoz is szólnak.

Az Egerszeg Fesztiválra készülve a szervezők azt gondolták, hogy Európa hidegháborús kettéosztottságának megszűnésére érdemes megemlékezni, így a hagyományos testvérvárosi eseményeket ennek szellemében rendezik meg. Május 13-17. között kilenc országból érkezik majd delegáció; olyan államokból, melyek határában – vagy rajtuk keresztül – húzódott a szögesdrót-zár. A külföldi vendégek – és velük a helyi középiskolák „testvériskolai” csoportjai idén is a Dísz téren bonthatnak sátrat.

A szokásos idegenforgalmi és gasztronómiai bemutatón túl, mindenki hoz magával valamit a szocializmusból: fotót, tárgyat, dokumentumot. Ezen kívül a tér közepére egy vasfüggönyt szimbolizáló installáció kerül. Ezt a fesztivál végén magyar és külföldi diákok bontják majd le, utalva arra, hogy a rendszerváltozást követően leomlottak a kulturális határok is az európai nemzetek között.

A szervezők tervei között szerepel, hogy a delegáció tagjaival ellátogatnak a vas megyei Felsőcsatárba, ahol a Vasfüggöny Múzeum található: eredeti szögesdrótokat, oszlopokat, katonai magasfigyelőket lehet megtekinteni. A szakreferens elárulta, az idei fesztiválon a húszas számnak kiemelt szerepe lesz. Számos játékos vetélkedő várja az érdeklődőket, ami valamilyen módon kapcsolódik a 20. évfordulóhoz.

A megemlékezés a virtuális térbe is eljut. A város honlapján külön rovat készül, ahová a témával kapcsolatban hazai és nemzetközi fotók kerülnek. Az oldal több hónapon keresztül elérhető lesz.

Bogár Beáta örömtelinek nevezte, hogy a pályázaton huszonkétezer eurót sikerült a városnak nyernie, ez az elérhető legmagasabb összeg. A külföldi városok partnerek a kezdeményezésben, s lelkesen készülnek a májusi programra.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: