keresés a weboldalon

Helyi vállalkozók az élen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Helyi vállalkozók az élen

2009 március 18 - szerda
A Beszerzési Testület, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, lefolytatását és ellenőrzését végzi, az elmúlt évben 170 határozatot hozott, ez harminccal több, mint a 2007-es évben. Rigó Csaba, a testület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a közbeszerzési eljárások lebonyolítása a munka nagy volumenéhez képest zökkenőmentes volt, amely köszönhető a polgármesteri hivatal és a testület tagjai szakmai felkészültségének.

– Az elmúlt évben az önkormányzat, mint ajánlatkérő, 39 közbeszerzési eljárást indított. 2007-hez képest néggyel nőtt az eljárások száma, ugyanakkor a projektek összetettebbek és bonyolultabbak. Új szakmai kihívásoknak kellett megfelelnünk – folytatta Rigó Csaba.

– Egy kivételével az összes eljárást a polgármesteri hivatal jogi és közbeszerzési irodája bonyolította le. Az idei évben próbálták ki először a keretmegállapodásos eljárást az út-, parkoló-, járda- és lépcsőépítéseknél, melynek pozitív tapasztalataira tekintettel az új eljárásokat idén már két évre indítjuk.

– Az elmúlt évben lefolytatott eljárások között 27 építési beruházás, 9 árubeszerzés és 3 szolgáltatás volt. Több esetben ismételtünk meg eljárásokat főként takarékossági okokból. Említésre méltó a megyei kórház környezetében épült gyalogjárda, kerékpárút és parkoló, melynek versenyeztetése során a tervezett költségvetéshez képest több milliós megtakarítást sikerült elérnünk. Az „utas” és „mélyépítő” projektek egységes gyakorlat alapján immár gyorsabban és hatékonyabban működnek.

Tovább szeretnénk szélesíteni a versenyt azért, hogy kiváló minőség mellett olcsóbban, vagy több műszaki tartalomra tudjunk szerződni – mondta a testület elnöke. Hozzátette: a lefolytatott eljárások nagy részében zalaegerszegi vagy zalai vállalkozók nyerték el a különböző munkákat. Az összes eljárást figyelembe véve a múlt év során közel 200 ajánlat közül 135 érvényes érkezett, ebből 92 helyi vállalkozótól, amely az érvényes ajánlatok 68 százaléka.

A zalaegerszegi és zalai vállalkozások nem ritkán konzorciumi tagként vagy alvállalkozóként is megjelennek a tenderekben, így a helyben maradó munkák aránya még magasabb. Ez a magyar közbeszerzési gyakorlatban kimagasló aránynak számít.

Arra szeretném kérni a helyi vállalkozásokat, hogy továbbra is figyeljék a Közbeszerzési Értesítőt és a ZalaEgerszeG újság városi rovatát, ahol folyamatosan tájékoztatást fogunk adni az önkormányzat által indított közbeszerzésekről. A meghirdetett eljárásokra pedig bátran jelentkezzenek, mert ez nagyon fontos a helyi munkahelyek megtartása érdekében.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: