keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Aggodalomra ad okot

Zalaegerszeg címer
Hírek

Aggodalomra ad okot

2009 március 13 - péntek
Az európai uniós átlaggal történő összehasonlítás során megállapítható, hogy a 65 év alatti lakosság körében közel másfélszeres relatív halálozási kockázat mutatkozik. Különösen szembetűnő ez a férfiak nőkhöz viszonyított esetében. A zalaegerszegi kistérségben több mint két és félszer annyi 65 év alatti férfi hal meg, mint nő. Az EU-ban ez az arány nem egészen kétszeres. A dr. Belencsák Ágnes kistérségi tiszti főorvos által jegyzett, az egerszegi önkormányzat részére készített beszámoló felvázolja a város és térségének egészségi állapotát, összehasonlítva az elmúlt évek adataival.

A zalaegerszegi kistérség – melynek központja Zalaegerszeg – 65 kistelepülésből áll, ezek több mint fele (39) 500 fő alatti, 16 település lakossága, pedig alig haladja meg az 500 főt. 2008. január elsején a kistérség népessége 96 ezer 773 fő volt. (1996 és 2006 között a lakosságszám közel 600 fővel csökkent.)

Az elöregedés mértékét jól mutatja, hogy míg 1996-ban a 15 év alatti fiatalok létszáma közel 22 százalékkal haladja meg a 65 év felettiek számát, addig 2006-ra ez az érték ellenkező előjelűre változott, az idősek száma jelentősen megnőtt, több mint 12 százalékkal haladta meg a fiatalkorúakét. A zalaegerszegi kistérség öregedési indexe a dinamikus emelkedés következtében meghaladja az országos és régiós átlagot is: évente átlagosan ezer ember hal meg.

A vezető halálokok a nyugat-dunántúli régióban és a zalaegerszegi kistérségben is a keringési rendszer betegségei (férfiaknál 46-47, nőknél 59-60 százalék). Második helyen a daganatos megbetegedések állnak (férfiaknál 26-27, nőknél 22 százalékban). Ezt az emésztőrendszer megbetegedései követik, a halálozási statisztika 10 százalékot jelöl meg.

Megállapítható tehát, hogy egyes halálokok alakulása aggodalomra ad okot, a kistérség lakossága több szempontból is fokozott kockázatúnak tekinthető. Például, bár a keringésrendszeri betegségek, okozta korai halálozás mindkét nem esetében csökkent, azonban a 25- 44 éves nők halálozási aránya 30 százalékos emelkedést mutat.

A hipertónia (magas vérnyomás) és a cerebrovaszkuláris (agyér) betegségek miatt a 65 év feletti férfiak 36, a nők 24 százalékkal többen halnak meg az országos átlaghoz viszonyítva. A nők korai halálozásának 41 százalékát daganatos betegségek okozzák.

Mindkét nemben nőtt a légcső, hörgő, és tüdődaganat okozta korai halálozás. Különösen a nők esetében jelentős, mintegy két-és félszeres a növekedés. A férfiaknál emelkedett az ajak, szájüregi és a garat rosszindulatú daganatos betegségei. Különösen veszélyeztetettek a 25-44 éves férfiak. A gyomor rosszindulatú daganatos betegsége miatt a kistérségben a 65 év feletti férfiak az igazán veszélyeztetettek.

A daganatos betegségben elhunyt férfiak 6, a nők 18 százaléka, amennyiben szűrésen megjelenik, jó eséllyel gyógyulhattak volna meg. Figyelemreméltó adat, hogy a férfiak alkoholos májbetegség okozta korai halálozása 38 százalékkal, a 65 év felettiek esetében 50 százalékkal kedvezőtlenebb az országos átlagnál.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: