keresés a weboldalon

Biztosítani a működést

Zalaegerszeg címer
Hírek

Biztosítani a működést

2009 március 10 - kedd
Elosztotta az ágazat költségvetését a sportszervezetek között a sportbizottság. A testület tagjai az idén sem voltak könnyű helyzetben. Az egyre csökkenő pénzösszeget nem volt egyszerű az igénylők között felosztani.

– A lakóterületi sportegyesületek, versenysport működési és rendezvénytámogatására szánt öszszeg felett döntöttünk – hangoztatta Horváth László, a sportbizottság elnöke. – Ezt megelőzően a város közgyűlésén születtek döntések a sportágazat költségvetését illetően. Ilyen például az andráshidai, ságodi, a páterdombi lakóterületi klubok működési feltételeinek a biztosítása.

Született már döntés, hogy az ágazat milyen módon támogatja az egyesületeket a sportcsarnok teremigényét illetően. A bizottság legutóbbi ülésén a 2009. évi működési és rendezvénytámogatásról döntött. Az LSC-k támogatására mintegy 8 millió, a versenysport támogatására 26 millió forintot osztottunk szét. A sportegyesületek rendezvénytámogatására idén kevesebbet adtunk. Az az elv vezérelt minket, hogy csökkenő támogatás mellett elsődleges szempont a működés feltételeinek a biztosítása.

Főleg úgy, hogy tavalyhoz képest 15 százalékkal csökkent a felosztható keret. A sportbizottság előre is tekint, a 2012-es londoni olimpiára esélyes egerszegi sportolók – a vívók, a súlyemelők, az atléták – támogatására ebben az esztendőben 200-200 ezer forint áll rendelkezésre. Természetesen ez évenként – a versenyzők teljesítményétől függően – változhat.

– A 34 millió forint hány sportszervezet között került felosztásra?
– Mintegy 25-26 szervezet kapott támogatást az önkormányzattól. A szám évek óta ennyi, új igénylők vannak, de legjobb szándékunk ellenére sem tudjuk bővíteni a kört.

– A két nagy klub – ZTE férfi kosár, foci – költségvetéséhez idén sem nyúlhattak hozzá?
– A két szakosztály támogatása külön soron szerepelt a város költségvetésében. A sportbizottság kezdeményezte, hogy a megállapodásokat a két klubbal a közgyűlés vizsgálja felül. Erről döntés is született, a költségvetés második félévi felülvizsgálata során változhat. Lényege, az inflációval növelt támogatástól a város tekintsen el, de a pénz maradjon az ágazatnál. Ha ez megvalósulna, egy jelentős tartalék képződne a sport számára. Amire álláspontom szerint a második félévben szükség is lenne.

– Az elmúlt évhez képest is csökkent a támogatás. Nem félő, hogy idén megszűnhetnek szakosztályok?
– Párbeszédet folytattunk az egyesületek vezetőivel. Valóban azt tapasztaltuk, hogy egyre nagyobb gondok jelentkeznek. Az eddigi szponzorok csökkentik támogatásukat, vagy egyáltalán nem kívánják támogatni a sportot. Úgy néz ki, a bajnokságokat a csapatok befejezik. A gondok nyártól jelentkezhetnek, de bizakodó vagyok, hogy összefogással talán ezt az évet is vérveszteség nélkül túlélheti a város sportélete.

– A jégcsarnokot illetőn mennyire van képben a sportbizottság? Az alapítvány két hónapos működtetése lassan lejár…
– Egy biztos, a város biztosítja a jégcsarnok és az alapítvány számára megszavazott összeget. A kérésünk az, hogy az önkormányzat a pénzt időarányosan folyósítsa. Nem szeretnénk, ha ez az összeg belekerülne egy feneketlen zsákba. Ha mégsem lesz új tulajdonosa a csarnoknak, és a bank bezárja, szeretnénk elérni, hogy az itt felszabaduló összeg a sportágazatban maradjon.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: