keresés a weboldalon

Két nyelv tanításával

Zalaegerszeg címer
Hírek

Két nyelv tanításával

2009 március 03 - kedd
Szép, parkosított környezet, tágas udvar, sportpálya, hatalmas tornaterem, korszerűen felszerelt tantermek, számítástechnikai, természettudományi, és ének-zene terem várja a diákokat a csácsi részben működő Izsák Imre ÁMK-ban. Galambos István igazgatóhelyettes szerint ideális környezetben tanul a mintegy 190 általános iskolás, és jól érzi magát az intézményben a két óvodás csoport is, akik részben az utánpótlást jelentik a beiskolázások során.

Mint minden általános iskola, az Izsák is komoly kihívásnak van kitéve, egyre több igény fogalmazódik meg a szülők részéről egy olyan időszakban, amikor kevés a gyerek. Így nem véletlen, hogy a csácsi intézmény is újdonsággal várja szeptembertől a diákjait.

– Többen is kérdezték az utóbbi időben, hogy van-e lehetőség az iskolánkban két idegen nyelv tanítására. Ezért a nevelőtestület megvitatta a pedagógiai programot és a módosítás feltételeit. Ennek megfelelően az angol és a német nyelv bevezetését a következőképpen képzeljük el a következő tanévtől. Az 1-3. osztályban a nyelvek oktatása változatlan formában folyna.

Ez azt jelenti, hogy a szülő, gyermekével közösen a neki tetsző nyelvet választja. Ezt játékos formában az 1. és a 2. osztályban heti egy órában, a 3. osztályban heti két órában oktatjuk. Negyedik osztálytól e kiválasztott nyelvet, a tantervi előírások szerint csoportbontással, heti három órában tanulják a gyermekeink.

Itt lép be a másik nyelv, heti két órában, szintén csoportbontással. Ez annyit jelent, hogy a tanuló, aki elsőben az angolt választotta, negyedikben már heti három órában tanulhatja, ám ezzel együtt elkezdheti a másik, vagyis a német nyelvet heti két órában – magyarázza az intézmény igazgatóhelyettese. – Mindez azért is fontos, mert úgynevezett „egysoros” az iskola, vagyis nincsenek párhuzamos osztályok – teszi hozzá.

Az Izsák ÁMK öt éve a mozgáskorlátozottakat fogadó iskola a városban, az önkormányzat megbízásából végzik ezt a feladatot. Hat mozgáskorlátozott diákjuk van jelenleg, közülük három tolókocsival érkezik. Az intézményben minden feltétel adott számukra, a lépcsőn járó készüléktől kezdve az illemhelyek átalakítása is megtörtént. Tudásuk gyarapítása nagyon fontos az itt dolgozó pedagógusoknak.

A városrész önkormányzati képviselője Herkliné Ebedli Gyöngyi, az iskola pedagógusa, és mint mondja, számára rendkívül fontos, hogy az Izsák ÁMK színvonalasan működjön tovább. Hiszen nem csak általános iskoláról, óvodáról van szó, hanem egy általános művelődési központról is. A kulturális nevelés színvonalát bizonyítja a már évek óta működő Dús Galéria, ahol számos kiállítás várta és várja a művészetet kedvelőket.

– Az Izsák ÁMK is szeretne megfelelni a szakmai kihívásoknak és a kor követelményeinek. Ezért indítja több óraszámban a nyelvi képzést. A következő nemzedéknek a munkába állását segíti, ha beszélnek nyelveket – mondja. – A nyelvtanulás feltételei biztosítottak, nagyrészt saját erőből, a tantestületen belül oldottuk meg.

Március 11-12-én lesznek a beiskolázások, várjuk a szülőket a gyerekekkel, és nem csak a csácsi városrészből, hanem Zalaegerszeg egész területéről. Az intézmény az elmúlt években tovább bővítette kapcsolatait, az Izsák-napból Izsák-hét lett, és számos kulturális és sportrendezvénnyel lepték meg a településrészen élőket. És a hagyomány a jövőben is folytatódik.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: