keresés a weboldalon

Emlékező diákok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Emlékező diákok

2009 március 01 - vasárnap
Eleget téve a városi önkormányzat meghívásának a Kölcsey-gimnázium 8. és 12. osztályosai közül többen részt vettek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, a Kosztolányi úti Gulag-emlékműnél tartott főhajtásnál.

A diákok érdeklődése azért fontos, mert elsősorban a túlélők és hozzátartozóik, valamint a város vezetői jelennek meg ezeken az eseményeken. A kísérő pedagógusok elmondták, a két évfolyamnál éppen most tananyag az internáló táborok borzalmas világa, ezért is vettek részt a diákok az ünnepségen.

– A tanulók jól tudják, hogy miről van szó. Beszélgettünk arról, hogy a nagyszülők, szülők ismerősök is érintettek lehettek. Bár a téma számukra távoli, mégis érdekli őket, akárcsak az egész XX. század történelme – mondta dr. Halász Imréné pedagógus.

Sőt egyes diákok esetében ez az érdeklődés nagyobb az átlagosnál. Így a végzős Csánicz Viktória esetében, aki a közelmúltban írt pályázatot e témakörben.

– A pályázat miatt személyes kutatásokat is végeztem az ’56 – os eseményekről és ezzel kapcsolatban az internáló táborokba szállított emberekről. De sokat beszélgettünk is a témáról történelem órán, láttunk filmet a holokausztról. Mivel tanultuk ezekről az időkről, most mi is eljöttünk emlékezni.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: