keresés a weboldalon

Céhlegények nyomában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Céhlegények nyomában

2009 február 25 - szerda
A Mátyás évhez kapcsolódóan hirdetett a József Attila Városi Könyvtár középkort idéző legénypróbát. A több állomású vándorút megtétele után mestervizsgát tettek a résztvevők, azaz az Öveges ÁMK, a Landorhegyi, a Pais-iskola és a salomvári általános iskola 5 -7. osztályosai alkotta háromfős csapatok. A vetélkedő utolsó fordulóját február 23-án, Hunyadi Mátyás születésnapján rendezték az intézmény olvasótermében.

A céhlegények kellő tudással felvértezve ültek az asztalokhoz, egyesek korabeli ruhákban, mások „civilben”. Cégtábla díszlett mellettük, de nemcsak címerüket, hanem mesterségüket is be kellett mutatniuk. De nem volt hiány romantikus és humoros részletekből sem, így virágénekekkel kellett leányt kérni, az Okos Katica mese mintájára hozni is valamit meg nem is, illetve kockát vetni, ahogy állítólag Mátyás is tette az egyik csatát megelőzendő.

A felkészülést a könyvtár munkatársai nemcsak irodalmi ajánlásokkal segítették, hanem előadások szervezésével. Így az ősz folyamán Hidán Csaba történész Mátyás hadviseléséről tartott értekezést, majd Őriné dr. Bilkei Irén levéltáros az igazságos királyt övező legendákról, a kor kultúrájáról mesélt a versenyzőknek.

Ezek alapján kellett egy-egy hadijelenet előadni, valamint kódexet készíteni. Végül a legények (leányok) kiállták a próbát, a legjobb tanoncoknak az Öveges ÁMK diákjai bizonyultak.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: