keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nincs tartalék

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nincs tartalék

2009 február 24 - kedd
A Kormány – Önkormányzatok Egyeztető Fórumán (KÖEF) a Megyei Jogú Városok Szövetségét Kósa Lajos elnök távollétében rendszeresen dr. Gyimesi Endre alelnök, Zalaegerszeg polgármestere képviseli. Így volt ez a legutóbbi ülés alkalmával is, amikor a helyi önkormányzatokat érintő kérdésekről tárgyaltak.

Ezen az ülésen tiltakozó jegyzéket is átadtak a kormány képviselőinek. Gyimesi Endre azt mondja, vannak praktikus elképzelések, melyek szabályozásaival egyetért a hét önkormányzati szövetség, de megfogalmazódtak olyan javaslatok is, melyek az önkormányzati jogokba való durva beavatkozást jelentenének. – Azt például elfogadjuk, hogy az önkormányzatok képviselőinek száma csökkenjen, de a hogyanban már nem egészen egyezik a véleményük.

A csak listás választást általában elutasítják a szervezetek. Úgyszintén a jegyző jogállásának a megváltoztatását is, és az önkormányzatokat érintő létszámcsökkentési moratóriumot. Az önkormányzati törvény egyébként kétharmados szavazást igényel. Meggyőződésem, ma Magyarországon nem ez a legfontosabb kérdés, ezzel az emberek figyelmét lehet elterelni.

Ha a kormány nagyon meg akarja szorongatni az önkormányzati szférát, az maximum húsz milliárdot jelentene éves szinten, ugyanakkor az országban ezermilliárdos hiány van. A központi költségvetés megalkotásakor már 150 milliárddal szűkítették az önkormányzatok mozgásterét, és mivel még mindig működőképes a többség, azt hiszik a kormány részéről, hogy van még tartalék. Szeretném hangsúlyozni: nincs már tartalék a rendszerben. 

A Gyurcsány-csomag parlamenti bejelentéséről szólva Zalaegerszeg polgármestere úgy látja, rossz úton jár a kormány. A miniszterelnök javaslatai inkább megszorítást jelentenek, ahelyett, hogy jelentősebb adócsökkentés segítené a vállalkozásokat.

– A terheket a középréteg viseli, a gazdagabbak számára inkább előnyt jelentenek a javaslatok. A középréteg megsarcolása további fogyasztáscsökkenéssel jár együtt, ezért az intézkedések nem fogják elérni a céljukat. Egyetlen pozitív elem az 5 százalékos munkáltatói járulék csökkentése, de emellett nő a társasági adó és az áfa. Így nem tud az ország versenyképes lenni, még a térség volt szocialista országaival szemben sem.

Nehéz esztendő elé nézünk, nagyon sok kis- és középvállalkozás van Zalaegerszegen, akik egy-egy nagy cég beszállítójaként dolgoznak. Ha ezek visszafejlesztenek, akkor a megrendelőpiacát teljesen elveszíti a középvállalkozói réteg. Minden olyan termelő cég, amely közvetlenül továbbértékesítésre szánt árut termel, nagyon megérzi a válságot. Ezért kellene egy tehercsökkentő csomag.

Nem az állampolgár tehet arról sem – folytatja a polgármester -, hogy egy normálisabb időszakban felvett hitele hirtelen másfélszeres visszatérítési kötelezettséggel jár. Sajnos a bankok semilyen kockázatot nem vállalnak. Más utat kell választani, a jelenlegivel nem sok remény van a kilábalásra, mert a kormány és a kormányfő elveszítette a hitelét a társadalom előtt. Bármilyen változás történik az országban, nehéz és következetes lépések szükségesek. És nem az adóztatások jelentik a kiutat, hanem a vállalkozások ösztönzése és a felesleges kiadások erőteljes meghúzása.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: