keresés a weboldalon

Névadójukra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Névadójukra emlékeztek

2009 február 17 - kedd
Egyhetes rendezvénnyel emlékeznek névadójukra az Izsák Imre ÁMK-ban. A hagyományos program aktualitását kerek évforduló is fokozza. A zalaegerszegi születésű, fiatalon elhunyt matematikus-fizikus, csillagász, a Harvard Egyetem professzora, a NASA tudományos főmunkatársa idén lenne 80 éves.

Az 1929. február 21-én született jeles zalaegerszegi 1961-ben pillanatok alatt tett szert világhírnévre a Föld alakjának és felszíni pontjainak pontos meghatározására végzett számításaival. Ettől kezdve a tudományos élet elismert szakembere, előadásokat tart számos országban, egyetemi tankönyvet ír.

Életéről, munkáiról készült tárlat megnyitóval vette kezdetét az ÁMK-beli rendezvénysorozat. Korabeli újsághírek, írásai, személyes tárgyai láthatók a vitrinekben. A diákoknak van is mit nézegetni ezen, hiszen érdekesség, hogy a Deák-gimnázium (mai Zrínyi-gimnázium) VII-VIII. évfolyamát egyszerre végezte el, színjelesen.

A megnyitón Bényi Zoltán igazgató és Velkey Péter, a művelődési és sportosztály vezetője mondott köszöntő szavakat, majd egy korabeli film vetítésével idézték fel Izsák Imre alakját. A hét programjai között szerepel többek között fizikai kísérletek bemutatása, matematikai és természetismereti verseny, csillagászati előadások és a szülőháznál koszorúzás.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: