keresés a weboldalon

Mecénás Klub az Eötvösben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mecénás Klub az Eötvösben

2009 február 14 - szombat
Két éve működik az Eötvös-iskola könyvtárának patronálásában Mecénás Klub, mely az intézményben tanuló tehetséges diákoknak nyújt bemutatkozási lehetőséget.

– Van egy úgynevezett könyvbarát körünk, melynek gyerekek a tagjai, ők vállalják a szervezési és lebonyolítási feladatokat – mondta Pesti Lászlóné könyvtáros pedagógus. – Bár az iskola aulájában rendszeres kiállítás van, ez többnyire valamilyen aktualitáshoz kapcsolódik, és nem minden technikával készült munkát lehet itt bemutatni. Ezért jó kiegészítés lehet a könyvtári tárlat, ahol például már kerámiákat is kiállítottunk.

A bemutatkozó diákkal pedig rendezünk egy beszélgetős délutánt, ahol az alkotásokkal kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni. Mindkét tagozatot érinti ez a lehetőség, de zömében eddig az alsósok éltek vele. Ezeken a programokon szinte állandó résztvevő Nyakasné Túri Klára, akit gyakran hívunk magunk közé, táplálkozunk az ötleteiből, tanácsaiból.

– Bármilyen rendezvényre hívnak, felajánlom a segítségem, el is fogadják a véleményem. A dédunokám révén kerültem kapcsolatba az iskolával és bár ő már lassan elballag, az alsós pedagógusokkal megmaradt az aktív kapcsolat. Sokat mesélek is a diákoknak, amit szájtátva hallgatnak, úgy látom, ma hiányoznak a nagymamák a gyerekek életéből.

Klári néni egyik könyvéhez is készített illusztrációt a könyvtár februári kiállítója, Rosta Hella. Bár rajzai kétségtelenül tehetséget tükröznek, mely vonások már óvodás korában is megmutatkoztak, mégsem vágyik művészeti iskolába. A rendszeresség kényszere nélkül szeret alkotni, a maga örömére, bár szinte minden szabadidejét ezzel töltve ki.

– Kedvenc technikám a zsírkréta, egy 12 darabos csomagot három hét alatt elfogyasztok – mondja a szerény kislány, aki a Pais iskolából került az Eötvösbe Horváthné Sümegi Mária tanítónő szárnyai alá. A tanárnő által vezetett szakkörön van mód a fejlődésre. De a kisgyerekkori hatások is érvényesülnek még Hella alkotásaiban.

– Az óvó nénitől tanultam, a forma kivágáson, kontúrlyuggatáson és ragasztáson alapuló képet. Ezt a technikát annyira megszerettem, hogy egyszerűen nem tudom elhagyni.

Kiállított munkái közül nem egy már valamilyen pályázaton is részt vett, van köztük állatábrázolás, meseillusztráció, történelmi – irodalmi téma, fantáziakép. A tárlat még néhány hétig várja az érdeklődőket az iskolai könyvtárban.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: