keresés a weboldalon

Nem bírja a vereséget

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem bírja a vereséget

2009 február 14 - szombat
Kertész Zsolt a sakktábla mellé termett. Zsenge kora (8 év) ellenére ügyes játékos, megfontolt, türelmes, ami korosztályában kifejezett erénynek számít, mondja Csiszár Zoltán, a Csuti SK fiatalokkal foglalkozó trénere, aki tavaly, első osztályos korában fedezte fel Zsolt tehetségét.

Azóta már a sportklub színeiben edz, a kétszeres olimpiai bajnok, Mádl Ildikó gondoskodik a felkészültségéről. Az eredmény nem is maradt el, a januári megyei sakkolimpia korosztályos győzteseként országos döntőbe jutott a Petőfi iskola tanulója. (Korosztályában a lányok közül, szintén megyeszékhelyi győztes lehetett elkönyvelni Salamon Fanni (Ady) személyében, edzője Mádl Ildikó). Zsolt egyetlen hibája, hogy nehezen viseli az esetleges vereséget, talán ezért is jóval több győzelem, mint vesztes csata szerepel a neve mellett.

– Folyamatosan jár Zsolt versenyekre, a közeljövőben Szombathelyre megy, majd májusban a balatonlellei országos döntőre. Hetente kétszer edz a klubban,. Ő kifejezetten az a játékos, aki jól bírja a terhelést, igényli a foglalkozást. Akár órákon keresztül lehetnek tanítani. Ehhez nagyon szerencsésen társult, hogy Mádl Ildikó vállalkozott a legtehetségesebb gyerekek edzésére – mondja Csiszár Zoltán.

– Mi lesz a tehetségek sorsa hosszú távon?
– Sajnos nem túl kedvező a statisztika. 100 tehetséges játékosból kettő lesz versenyző. Nagyon sok minden kell a sikerhez. Kitartás, kedvező körülmények, melyek a gyerekek ambícióját növelik, némi szerencse és persze a szülői támogatás. És ma már annyi mindennel lehet foglalkozni. Semmi nem garantálja, hogy annak ellenére, hogy valaki sikeres ebben a sportban, nem talál majd néhány év múlva olyan elfoglaltságot, ami jobban elnyeri a tetszését. Zsolt esetében is mindezt a jövő dönti majd el. Mindenesetre jó startot vett.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: