keresés a weboldalon

Víziközmű-fejlesztések, rekonstrukciók

Zalaegerszeg címer
Hírek

Víziközmű-fejlesztések, rekonstrukciók

2009 február 10 - kedd
Zalaegerszeg víziközmű-hálózatán fontos fejlesztések történtek az elmúlt évben, amit a lakosság közvetlenül, vagy közvetve érez, ezekről beszélgettünk dr. Burján Richárddal, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatójával.

– Az új bazitai víztorony üzembe helyezése azonnal érezhető volt több, mint ezer lakos számára, hiszen a régi – mindössze 25 m3 térfogatú és 8 m magas víztorony – nem biztosította megfelelően Bazita városrész vízellátását. Az újonnan épült acél víztorony teljes magassága földszint felett több mint 26 méter, ezáltal megfelelő nyomásviszonyokat biztosít az ellátási terület számára, valamint a tároló képessége gond nélkül kiegyenlíti a fogyasztásingadozásokat, mivel térfogata négyszer nagyobb a réginél.

– 2008-ban az ivóvízhálózaton is jelentős rekonstrukciós munkákat végzett a Zalavíz Zrt.
– A város 500 kilométert meghaladó vízhálózatán a vízkormányzást több száz csomópont segíti. Ezek közül mintegy 100 került tavaly felújításra, ennek során közel 200 tolózárat építettünk be. Ezek a föld alatti hálózati csomópontokba beépített tolózárak teszik lehetővé, hogy csőtörések esetén a vízhiányt kisebb hálózatrészre szűkítsük, és ezáltal a hibaelhárítás alatt a vízhiány a lehető legkevesebb felhasználót érintse.

Emellett befejeződött a Kis utcától a Csány térig az ivóvízfőnyomó-vezeték cseréje. A korábbi azbesztvezetéket gömbgrafitos acélvezetékre cseréltük. A fővárosban például van olyan gömbgrafitos acélvezeték, ami 110 éve megfelelően működik, tehát a csere hosszú távú megoldást jelent.

– A városban tavaly is, idén is több helyen voltak úthálózat-rekonstrukciós munkák, ezek érintik a víz- és csatornahálózatot?
– A várossal együttműködve végezzük a víz- és csatornahálózatok cseréjét. Tavaly például a Hock János úton, az Interspar és Kiskondás Étterem közötti szakaszon negyven millió forintba került a vezetékek cseréje, mivel ez az útszakasz aszfaltozásra került. Ezt a típusú együttműködést folytatjuk idén is, hiszen ezáltal elkerülhető, hogy egy frissen aszfaltozott útszakaszt fel kelljen bontani csőtörés miatt.

– Hogy áll a szennyvíztelep fejlesztése?
– A zalaegerszegi szennyvíztisztító telep jelenleg napi 16 ezer köbméter szennyvizet fogad. A tisztítótelepen bekövetkezett bárminemű vészhelyzet során sem megengedhető, hogy ilyen mennyiségű tisztítatlan, illetve nem megfelelően megtisztított szennyvíz ömöljön a Zala folyón keresztül a Balatonba, ezért a fejlesztés egyik fő célja volt, hogy megduplázzuk a szennyvíztisztítási technológiai sort az üzembiztonság növelése érdekében. Jelenleg próbaüzem zajlik, és várhatóan idén novemberben kerül átadásra a felújított szennyvíztelep.

A másik fő célkitűzés a tisztító telepen keletkezett szennyvíziszap stabilizálása, az iszapból biogáz előállítása volt. A szennyvíziszap szervesanyag-tartalma jelentős energiatartalommal rendelkezik, mely a rothasztás során biogáz formájában megjelenik. A keletkezett biogázt gázmotorokban illetve kazánokban elégetve villamos és hőenergiát termel. A termelt energia a tisztító telepen felhasználásra kerül és az energiaköltséget teljes üzem mellett jelentősen csökkenti.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: