keresés a weboldalon

Indokolt fakivágások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Indokolt fakivágások

2009 február 06 - péntek
A Béke-liget sínek melletti szakaszán hamarosan mintegy 6-7 fa kivágására, valamint a megmaradó növények gallyazására kerül sor – közölte Nagy Károly, a Magyar Államvasutak Zrt. projektkoordinátora a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Ismeretes, hogy a Bajánsenye-Boba közötti vasútvonal villamosítása, a villamos felső vezeték építése jelenleg is tart. Az ezzel együtt járó műszaki- élet és vagyonbiztonság megteremtése az egész szakasz mentén több helyen – így a Béke-liget érintett részén – is gallyazással, elkerülhetetlen esetben pedig fakivágással jár.

A MÁV a járda és a sín közötti – egyébként a MÁV tulajdonában álló – területről távolít el veszélyesnek ítélt fákat, továbbá végzi el a szükséges mértékű gallyazást. A beavatkozás szükséges – mondta Nagy Károly – objektív körülmények miatt kell sort keríteni a munkálatokra – mégha az sokakban fájdalmat is kelt.

A tájékoztatón Dancsi József, a Vasútvill Kft. főmérnöke elmondta: a villamos vezetéket a szabály szerint két méteren belül megközelíteni tilos. A fák esetében más a kikötés: itt ugyanis a szél és egyéb időjárási körülményeket figyelembe véve a vezeték öt méteres körzetében kell elvégezni a gallyazást. A kivágást – mint a legtöbb esetben, itt is – elsősorban a fák állapota indokolja.

Elhangzott ugyanakkor, hogy a Bajánsenye-Zalaegerszeg-Ukk szakasz villamosítása 2009 júliusáig befejeződik – ekkor feszültség alá is kerül a rendszer , ám várhatóan csak 2010 májusában indulnak meg az első villamos vontatású szerelvények.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: